Σπήλαια

Σπηλίες Πηλέα (ενάλιες)

Θέση

Πρόκειται για ενάλια σπήλαια (20 περίπου) στα οποία κανείς προσεγγίζει μόνο με πλωτό μέσον . Στην μεγαλύτερη από αυτές χωράει μικρό βαρκάκι ή kayak, αλλιώς κολυμπώντας. Βρίσκονται στο βόρειο Πήλιο κοντά στο χωριουδάκι Βένετο ενώ μπορεί κανείς να ενοικιάσει πλωτό μέσον από τον Αγιόκαμπο ή από το ψαροχώρι Κεραμύδι.

Σπήλαιο Βατσινίδη (ενάλιο)

Θέση

Το σπήλαιο Βατσινίδη βρίσκεται στον Ν. Μεσσηνίας στον δρόμο Καρδαμύλης Αγ. Νικολάου κοντά στον οικισμό Προάστιο.

Οι δύο είσοδοι του - η μια πάνω στην άλλη - ήταν ασφαλισμένες για την προστασία των κατοίκων που κατέφευγαν σε αυτό.

Σπήλαιο Ραξανέτς

Θέση

Βρίκσεται στον κόλπο του χωριού Ψαράδες στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας. 

Πρόκειται για μια μεγάλη καταστόλιστη από σταλαγμιτικούς σχηματισμούς αίθουσα ύψους 6μ, με έναν κεντρικό εντυπωσιακό σταλαγμίτη. Εκεί οδηγείται κανείς από έναν διάδρομο 30μ περίπου.

Σπήλαιο Ανάληψης

Θέση

Πρόκειται για μικρό σπήλαιο στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας. Η τοπική ονομασία είναι Ασκηταριό από τα υπολείμματα που βρέθηκαν και από το εκκλησάκι με διαβρωμένες νωπογραφίες.

Δεν έχει μεγάλο μέγεθος, περίπου μια αίθουσα 10 x 15μ και 9μ ύψος.

Γράβα Άγριλας

Θέση

Προκείται για ενάλιο σπήλαιο (γράβα) στους Παξούς στην ομόνυμη τοποθεσία. 

Η γράβα Άγριλας ή Μεγάλο Άντρο έχει μήκος περίπου 100μ. με διαδαλώσεις διαδρόμους και σχετικά ψηλή οροφή. Η πρόσβαση στα γαλάζια νερά της γίνεται πάντα με πλωτό μέσον και είναι μία από τις 4 μεγαλύτερες του νησιού. 

Γράβα Υπαπαντής

Θέση

Πρόκειται για το μεγαλύτερο από τα 40 περίπου ενάλια σπήλαια (γράβες) στους Παξούς και βρίσκεται στην περιοχή Ερημίτης. 

Γαλάζια νερά σε ένα θάλαμο μεγαλύτερο των 70 x 70μ. και ύψος 20μ. προκαλεί το ενδιαφέρον του επισκέπτη και είναι επισκέψιμη και με μικρά βενζινοκίνητα πλοιάρια.

Σμαραγδένια σπηλιά

Θέση

Η Σμαραγδένια σπηλιά ή σπηλία της Συκιάς βρίσκεται στην Μήλο στην ΝΔ πλευρά του νησιού κάτω από παλιό μοναστήρι του Aγίου Iωάννου του Σιδεριανού (1582 μ.X.).

Tο πελώριο αυτό φυσικό κρησφύγετο έχει χάσει την οροφή του αφήνει έτσι το φως να παιχνιδίζει με τα γαλαζοπράσινα νερά, συνθέτοντας μία φυσική παλέτα πολλών χρωμάτων. Η σπηλιά προστάτευε αυτή τα κουρσάρικα καράβια από τα αδιάκριτα βλέμματα των κυρίαρχων του Aιγαίου. 

Σελίδες

Εγγραφή στο Σπήλαια