Σπηλίες Πηλέα (ενάλιες)

Θέση

Πρόκειται για ενάλια σπήλαια (20 περίπου) στα οποία κανείς προσεγγίζει μόνο με πλωτό μέσον . Στην μεγαλύτερη από αυτές χωράει μικρό βαρκάκι ή kayak, αλλιώς κολυμπώντας. Βρίσκονται στο βόρειο Πήλιο κοντά στο χωριουδάκι Βένετο ενώ μπορεί κανείς να ενοικιάσει πλωτό μέσον από τον Αγιόκαμπο ή από το ψαροχώρι Κεραμύδι.

Ο μύθος θέλει τον θνητό Πηλέα να παντρεύεται την αθάνατη Νηρηίδα Θέτιδα σε τούτες τις σπηλιές. Για να την κερδίσει, ο Πηλέας αναγκάστηκε να παλέψει μαζί της και να την κρατήσει όσο εκείνη άλλαζε μορφές, καθώς μεταμορφωνόταν σε λιοντάρι και σε σουπιά. Η θεά Θέμις είχε δώσει χρησμό σύμφωνα με τον οποίο η Θέτιδα θα έφερνε στον κόσμο έναν γιο, που θα ήταν δυνατότερος από τον πατέρα του. Ο Δίας ήθελε τη Θέτιδα, αλλά εκείνη αρνείτο τις προσφορές του. Ωστόσο, όταν ο Δίας έμαθε για τον χρησμό, φοβούμενος για την εξουσία του, έδωσε στη Θέτιδα ως σύζυγο τον θνητό Πηλέα. Στους γάμους του Πηλέα και της Θέτιδας παρευρέθηκαν όλοι οι θεοί, εκτός από την Έριδα. Η Θέτις, από τον Πηλέα, είναι η μητέρα του Αχιλλέα.

Οι σπηλιές είναι ιδιαίτερης ομορφιας με γαλαζοπράσινα νερά εξαιρετικής ποιότητας τοπίου. Οι εταιρείες εναλλακτικού τουρισμού της περιοχής (Olympus Trek) παρέχουν προγράμματα περιγήσεων με sea kayak τα οποία χωράνε και στις μικρές σπηλίτσες.

Location