Ποτάμια

Καρπενησιώτης Ποταμός

Θέση

Ο Καρπενησιώτης είναι ποταμός του νομού Ευρυτανίας. Πηγάζει από τις δυτικές πλαγιές του Τυμφρηστού και ρέει νοτιοδυτικά οπού ενώνεται τελικά με τον ποταμό Κρικελοπόταμο σχηματίζοντας τον ποταμό Τρικεριώτη. Ρέοντας νοτιοδυτικά διασχίζει την κοιλάδα που σχηματίζεται ανάμεσα στα βουνά Καλιακούδα και Χελιδώνα.Το μήκος του είναι 15 χιλιόμετρα. 

Αγραφιώτης ποταμός

Θέση

Ο Αγραφιώτης είναι ποταμός που ρέει στον νομό Ευρυτανίας. Ο ποταμός πήρε το όνομά του από τα βουνά Άγραφα και τον ομώνυμο οικισμό. Έχει μήκος 50 περίπου χιλιόμετρα και πηγάζει από τα Άγραφα στα βόρεια του νομού (Βραγγιανά και Τροβάτο, διασχίζει μία κοιλάδα με λιγοστές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, πευκοδάση και δάση Ελάτης και μερικά πέτρινα γεφύρια, περνάει δυτικά από τα Άγραφα και στη συνέχεια από το Τριπόταμο, όπου και ενώνεται σήμερα με τη λίμνη Κρεμαστών.

Ταυρωπός (Μέγδοβας) ποταμός

Θέση

Ο Ταυρωπός ή Μέγδοβας είναι ποταμός που ρέει στους νομούς Καρδίτσας και Ευρυτανίας. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά στο δυτικό τμήμα του νομού Καρδίτσας και έχει μήκος 78 περίπου χιλιόμετρα. Κατά τη δεκαετία του 1950 η ροή του διεκόπη με την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος και τη δημιουργία της Λίμνης Πλαστήρα, που παρέχει ηλεκτροδότηση, ύδρευση και άρδευση στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.

Κρικελοπόταμος

Θέση

Ο Κρικελοπόταμος βρίσκεται στην Ευρυτανία και ενώνεται με τον ποταμό Καρπενησιώτη σχηματίζοντας τον Τρικεριώτη ο οποίος χύνεται στην τεχνιτή λίμνη Κρεμαστών.

Ο Κρικελοπόταμος είναι διάσημος για το φαράγγι "Πάντα Βρέχει" το οποίο βρίσκεται μεταξύ των χωριών Ροσκά και Δολιανά (ή Στουρνάρα) στο νότιο τμήμα του νομού Ευρυτανίας και αποτελεί το στενότερο πέρασμα του ποταμού ανάμεσα στα όρη Πλατανάκι και Καλιακούδα. Και θεωρείται ένα απ' τα πέντε ομορφότερα ποτάμια της Ελλάδας, με πολλούς επισκέπτες απ' όλο το κόσμο. 

Μηλεοπόταμος ποταμός

Θέση

Ο Μηλεοπόταμος αποτελεί έναν από τους βασικούς παραπόταμους του Βενέτικου. Αποτελεί κατά μία έννοια τον νότιο κλάδο του Βενέτικου. Ο Μηλεοπόταμος μαζί με τον χείμμαρο Βελονιά ενώνονται και σχηματίζουν τον Βενέτικό στο φαράγγι του χωριού Σπηλαίου στην περιοχή Κουρούτι.

Το τμήμα του Μηλεοπόταμου από την Κρανέα (Κρανιά) έως λίγο κάτω από το χωριό Σπηλαίο αποτελεί τόπο δραστηριοτήτων για kayak και rafting.

Βενέτικος ποταμός

Θέση

Ο Βενέτικος (και Βελονιάς) είναι ποταμός της Μακεδονίας του νομού Γρεβενών. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραπόταμους του Αλιάκμονα. Πηγάζει από τον Σμόλικα και ρέει ανατολικά. Λίγο νοτιότερα των Γρεβενών ρέει μέσα από κατακόρυφους κροκαλοπαγείς βράχους και σχηματίζει τις περίφημες Πύλες του Βενέτικου. Στην συνέχεια ρέει ανατολικότερα και συμβάλλει στον Αλιάκμονα κοντά στο χωριό Αγάπη.

Τρικεριώτης ποταμός

Θέση

Ο Τρικεριώτης είναι από τους σημαντικότερους παραπόταμους του Αχελώου και παράλληλα ο μοναδικός με διεύθυνση βόρεια, σημαντικός τροφοδότης της τεχνητής λίμνης των Κρεμαστών. Το ποτάμι δημιουργείται από την ένωση των ποταμών Καρπενησιώτη και Κρικελοπόταμου, στη τοποθεσία Διπόταμα (γέφυρα) κοντά στην περιοχή του Προυσού μετά το Καρπενήσι στην Ευρυτανία.

Αλφειός ποταμός

Θέση

Ο Αλφειός είναι o μεγαλύτερος ποταμός της Πελοποννήσου τόσο από πλευράς μήκους, όσο και υδάτινου όγκου. Το ολικό μήκος του είναι 116 χιλιόμετρα. Πηγάζει από πηγές στο ύψος της Μεγαλόπολης και καταλλήγει στον Κυπαπισσιακό κόλπο. Ο ποταμός στη διαδρομή του δέχεται τα νερά του Ελισσώνα, του Λούσιου, του Λάδωνα, του Ερύμανθου, του Κλαδέου και άλλων δευτερευόντων παραποτάμων και χειμάρρων.

Σελίδες

Εγγραφή στο Ποτάμια