Βενέτικος ποταμός

Θέση

Ο Βενέτικος (και Βελονιάς) είναι ποταμός της Μακεδονίας του νομού Γρεβενών. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραπόταμους του Αλιάκμονα. Πηγάζει από τον Σμόλικα και ρέει ανατολικά. Λίγο νοτιότερα των Γρεβενών ρέει μέσα από κατακόρυφους κροκαλοπαγείς βράχους και σχηματίζει τις περίφημες Πύλες του Βενέτικου. Στην συνέχεια ρέει ανατολικότερα και συμβάλλει στον Αλιάκμονα κοντά στο χωριό Αγάπη.

Στο μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου τα νερά του έχουν έντονο γαλαζοπράσινο χρώμα. Ο Βενέτικος φημίζεται για τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια του και προσφέρεται για δραστηριότητες όπως ράφτινγκ και καγιάκ.

Υπάρχουν τρεις διαδρομές rafting ανάλογα με το τμήμα του ποταμού που διασχίζουν: Πηγές Βενέτικου, Βενέτικος Α', Βενέτικος Β'. 

Η διαδρομή Πηγές Βενέτικου ξεκινάει από την περιοχή Καρούτι στην έξοδο του φαραγγιού, όπου και γίνεται η ένωση των δύο ποταμών, του Βελονιά με τον Μηλεοπόταμο και αποτελείται κυρίως από περάσματα  3ου βαθμού δυσκολίας.

Η διαδρομή Βενέτικος Α' ξεκινάει από την γέφυρα ανάμεσα στα χωριά Τρίκωμο – Μοναχίτι και καταλλήγει στο πεντάτοξο γεφύρι του Σπανού. Η διαδρομή είναι 3ου βαθμού δυσκολίας.

H διαδρομή Βενέτικος Β' ξεκινάει από την γέφυρα Ελευθεροχωρίου καικαταλήγει στο χωριό Αγάπη στο σημείο που ο Βενέτικος σμίγει με τον Αλιάκμονα. Η διαδρομή είναι 2ου βαθμού δυσκολίας.

Image: 

Location