Ταυρωπός (Μέγδοβας) ποταμός

Θέση

Ο Ταυρωπός ή Μέγδοβας είναι ποταμός που ρέει στους νομούς Καρδίτσας και Ευρυτανίας. Ο ποταμός πηγάζει από τα βουνά στο δυτικό τμήμα του νομού Καρδίτσας και έχει μήκος 78 περίπου χιλιόμετρα. Κατά τη δεκαετία του 1950 η ροή του διεκόπη με την κατασκευή του υδροηλεκτρικού φράγματος και τη δημιουργία της Λίμνης Πλαστήρα, που παρέχει ηλεκτροδότηση, ύδρευση και άρδευση στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Στη συνέχεια ο ποταμός περνάει στο νομό Ευρυτανίας και κατά μήκος της κοιλάδας του υπάρχουν λιγοστές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, πευκοδάση και δάση Ελάτης καθώς και μερικά πέτρινα γεφύρια. Από το 1967 ο ποταμός χύνεται στη λίμνη Κρεμαστών, ενώ πριν από τη δημιουργία της ενωνόταν με τον ποταμό Αχελώο.

Στην περιοχή, σε διάφορα τμήματα του ρου του ποταμού εταιρείες εναλλάκτικού τουρισμού δραστηριοποιούνται στην κατάβαση rafting του ποταμού. Η κατάβαση rafting γίνεται στο τμήμα του ποταμού από τη γέφυρα του Γαβρενίτη (Δάφνης) μέχρι την βάση του Παρκιού. Η διαδρομή περνάει από το παλιό πέτρινο γεφύρι της Βίνιανης και έχει μήκος περίπου 10 χλμ. (βαθμός δυσκολίας 2). 

Επίσης στα ίδια τμήματα ή και διαφορετικά σε ίδιες ή άλλες εποχές του έτους κατεβαίνουν το ποτάμι και kayakers. Διστυχώς είναι δύσκολο να βρει κανείς περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις καταβάσεις kayak στον Ταυρωπό.

 

 

Location