Σπήλαιο Περιστέρι

Θέση

Το σπήλαιο των Περιστεριών βρίσκεται στα αριστερά του δρόμο που οδεύει από το στενό των Μεθάνων στο Βαθύ, σε απόσταση περίπου 1,9 χλμ από τη διασταύρωση του Στενού. Αμέσως μετά από τις ιχθυοκαλλιέργειες, βρίσκουμε στα δεξιά μας ταμπέλα που μας καθοδηγεί προς το σπήλαιο. Η ταμπέλα τοποθετήθηκε πρόσφατα (2010) από το σύλλογο "Αρσινόη" και μας προειδοποιεί για την επικινδυνότητα της προσέγγισης στο σπήλαιο.

Το σπηλαίο ήταν γνωστό στους κατοίκους της περιοχής σαν σπηλαίο νεράιδας. Ο μύθος έλεγε ότι κατοικούσε μια νεράιδα και όταν βράδιαζε έβγαινε και άρπαζε τους περαστικούς. Για να εξουδετερώσουν τις νεράιδες ο μύθος λέει ότι οι κάτοικοι καρφώσαν 3 καρφιά πάνω στην τρύπα βράχο, που τους τα έδωσε μάγισσα. Όποτε αυτά μπορεί να υπάρχουν μέχρι σήμερα. Σε απόσταση 50 από το σπηλαίο υπήρχε παλιό μονοπάτι (τώρα είναι δρόμος ) το οποιο χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της περιοχής μεγαλοχωριου να πάνε στα κτήματα τους στο κάμπο τροιζηνιας ,στην επιστροφή τους στο χωριό φρόντιζαν να περάσουν πριν τη δύση του Ήλιου από το σπηλαίο.

Το σπήλαιο, ηλικίας 2,5 εκατ. ετών, ανακαλύφθηκε το 1973  κατά τη διάνοιξη δρόμου. Tο μήκος  του  σπηλαίου,  είναι 250 μ. Αποτελείται από τρεις θαλάμους: στον πρώτο υπάρχει μικρή λίμνη, ο δεύτερος είναι γεμάτος από βράχους που έχουν πέσει από την οροφή ενώ στον τρίτο θάλαμο υπάρχει και πάλι νερό. Το σπήλαιο είναι ουσιαστικά ένας  υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας και απαιτείται πλωτό μέσον για να το διασχήσει κανείς. Στον πρώτο θάλαμο δεν υπάρχουν σταλαγμίτες. Στο δεύτερο και τρίτο θάλαμο υπάρχουν και παρουσιάζουν εντυπωσιακούς σχηματισμούς.

Location