Σπήλαιο Κωρύκειο Άντρον

Θέση

Το Κωρύκειο Άντρο, είναι ένα σπήλαιο που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.360 μ., στη νοτιοδυτική πλευρά του Παρνασσού, μέσα σε ένα δάσος ελάτης. Στο σπήλαιο, που έχει αναφορές στον Παυσανία, οδηγεί ένα μονοπάτι προσκυνητών της αρχαιότητας, το οποίο σώζεται μέχρι και σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος του.

Οι αρχαίοι είχαν αφιερώσει το σπήλαιο στο θεό Πάνα και στις Κωρύκειες Νύμφες. Πολλές είναι οι θεωρίες για την ονομασία του σπηλαίου.

Το τριγωνικό στόμιο του είναι στενό αλλά μπαίνοντας μέσα, το κοίλωμά του μεγαλώνει, φτάνοντας ως τα 60 μέτρα ύψος. Οι σταλακτίτες του μοιάζουν με γλυπτά και το ίδιο το σπήλαιο είναι φωτισμένο με ιδιαίτερο τρόπο από το φως που εισχωρεί μέσα από το άνοιγμα του δημιουργόντας μια απόκοσμη (εξωγήινη αίσθηση.

Στο σπήλαιο μπορείτε να φτάσετε  από τα Καλύβια Λιβαδιού.Στο τέλος σχεδόν της ευθείας του Λιβαδιού, (στο 7ο χλμ Αράχωβας-Παρνασσού) στρίβοντας αριστερά στην πινακίδα για Κρόκι και στη συνέχεια ακολουθώντας τη σχετική  σήμανση για Κωρύκειο Άντρο, θα καταλήξετε σ’ ένα πλάτωμα, απ’ όπου ξεκινά μικρό μονοπάτι 50 μέτρων που θα σας οδηγήσει στο σπήλαιο. Αν λατρεύετε όμως τις διαδρομές στη φύση, μπορείτε να φτάσετε εκεί μέσω του αρχαίου μονοπατιού, που το συνδέει με τους Δελφούς, περπατώντας 3 περίπου ώρες. Το μονοπάτι ξεκινά απέναντι  από το ξενοδοχείο «Βούζας»,στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών.

Image: 

Location