Καλαρρύτικος ποταμός

Θέση

Ο Καλαρρύτικος είναι ο σημαντικότερος παραπόταμος του Αράχθου και ξεκινάει από τον Λάκμο (Περιστέρι) και την Κακαρδίτσα. Μέχρι την συμβολή του με τον Μελισσουργιώτικο ποταμό, ακολουθεί μία διαδρομή μέσα από άγρια φαράγγια, γεμάτα καταρράκτες και πέτρινα γεφύρια. Στη συνέχεια απλώνεται και η πορεία του ηρεμεί κάπως μέχρι την γέφυρα του Γκόγκου, όπου ξαναστενεύει σε ένα από τα ομορφότερα φαράγγια της Ηπείρου.

Ο Καλλαρύτικος εμπλουτίζει τον Άραχθο από τη δυτική πλευρά της χαράδρας του, ενώ οι πηγές της Γλύφκης κοντά στα χωριά Φορτόσι, Πάτερο και Κωστήτσι τον εμπλουτίζουν από την ανατολική πλευρά του. Τα νερά είναι άφθονα και σχηματίζουν καταρράκτες, που άλλοτε ήταν πολύ χρήσιμοι στα μαντάνια , τους μύλους και τις νεροτριβές κάθε χωριού.

Είναι ένα εντυπωσιακό ποτάμι, ιδανικό για δραστηριότητες ποταμού (rafting, καγιάκ). Η είσοδος στον ποταμό για το rafting γίνεται στο γεφύρι Γκόγκου. Η διαδρομή εξελίσσεται μέσα από ένα στενό φαράγγι με έντονα περάσματα. Η διάρκεια του rafting είναι περίπου 3 ώρες προκειμένου κανείς να διασχίσει τον Καλαρρύτικο και ένα μικρό τμήμα του Άραχθου το γεφύρι της Πλάκας.  Διασχίζει ένα αλπικό τοπίο με αισθητή η κλίση του ποταμού. Πρόκειται για διαδρομή σε στενά σημεία με συνεχόμενους κυματισμούς και ενδιαφέροντα περάσματα 3ου και 4ου βαθμού. Άγρια ομορφιά με πεντακάθαρα νερά να τρέχουν για να συναντήσουν τον ποταμό Άραχθο. 

Location