Φαράγγι Κουτσουρά ή Φαράγγι με τις Πεταλούδες

Θέση

Ένα από τα πιο γνωστά φαράγγια στη νοτιοανατολική Κρήτη. Η είσοδός του βρίσκεται στο δασύλλιο του Κουτσουρά, το οποίο απέχει 1 χλμ από τον ομώνυμο παραλιακό οικισμό και τελειώνει περίπου 2 χλμ πριν τον οικισμό του Ορεινού.
Η καλύτερη εποχή να το διασχίσετε είναι την άνοιξη. Θα ανακαλύψετε πανέμορφα τοπία και σ' όλη τη διαδρομή υπάρχουν διάσπαρτοι μικροί καταρράκτες.
Υπάρχει μονοπάτι, το οποίο σε πολλά σημεία είναι δύσκολο να το διακρίνετε και θα χρειαστεί να προσέξετε, γιατί πολύ εύκολα μπορείτε να μπερδευτείτε. Θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο μεσαίο κομμάτι του φαραγγιού, το οποίο δεν το διασχίζετε μέσα από την κοίτη, αλλά από ένα χωματόδρομο στη δυτική πλευρά.
Το φαράγγι θα μπορούσαμε να το χωρίσουμε σε τρία κομμάτια. Από κάτω, καθώς ανεβαίνουμε, βρίσκεται το πιο πράσινο κομμάτι του με πολλά πεύκα και αρκετά εντυπωσιακά βράχια να υψώνονται τριγύρω. Μετά από περίπου μια ώρα πορείας, το φαράγγι ανοίγει και περπατάτε σε μια καλλιεργημένη ορεινή περιοχή, που δεν δίνει την εικόνα φαραγγιού. Μετά από μισή ώρα βαδίσματος τελειώνει η καλλιεργημένη περιοχή και αρχίζουν πάλι τα βράχια να υψώνονται γύρω σας καθώς και το υψόμετρο με γρήγορο ρυθμό.
Τα τελευταία δύο χιλιόμετρα είναι αρκετά εντυπωσιακά, διότι έχετε άπλετη θέα προς τα γύρω βουνά. Στο τέλος του φαραγγιού μας περίμενε μία όμορφη έκπληξη: Ένας καταρράκτης έβγαινε μέσα από τη σχισμή ενός βράχου. Εκεί κοντά περνά και ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος που ενώνει τον Κουτσουρά με το Ορεινό. Αυτά τα τελευταία δύο χιλιόμετρα είναι αρκετά ανηφορικά, αλλά αμείβουν το φυσιολάτρη με τις εικόνες που αντικρίζει γύρω του.
Δυστυχώς μια πυρκαγιά το 1993 έκαψε το 70% των πεύκων γύρω από την περιοχή του φαραγγιού. Σήμερα, καθώς διασχίζετε το φαράγγι, αντικρίζετε τα υπολείμματα της πυρκαγιάς, καθώς και τα καμένα πεύκα, που στέκονται μάρτυρες μιας εποχής, όπου το πράσινο ήταν άπλετο παντού.
Μήκος φαραγγιού : 5 χλμ - Διάρκεια πορείας : 3,5 ώρες
πηγη:http://www.crete-today.com

Location