Φαράγγι Καταφύκι

Θέση

Το φαράγγι Καταφύκι βρίσκεται 5-6 χλμ βορειοδυτικά της Ερμιόνης.Το φαράγγι είναι γεμάτο πεύκα,δάφνες,λυγαριές και μυρτιές.Το μικρό μονοπάτι ήταν ένας από τους αρχαίους δρόμους που ένωνε το Μάσητα με την Ερμιόνη.Στην έξοδο του φαραγγιού με την Ερμιόνη υπάρχει το εκκλησάκι του Αγίου Νικόλα, χτισμένο το 1740, διατηρητέο μνημείο μεταβυζαντινών χρόνων.

 

Εκτός από την αναρρίχηση, προσφέρεται και για ένα πολύ όμορφο περπάτημα ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση και τρεχούμενα νερά. Αν το ξεκινήσετε από  το αναρριχητικό πεδίο θα  βρείτε στο δρόμο σας ένα παλιό ιστορικό γεφύρι και θα καταλήξετε στο χωριό Φούρνοι. Εναλλακτικά μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο κοντά στους Φούρνους και να πάρετε το μονοπάτι για να φτάσετε στο πεδίο αναρρίχησης. Το φαράγγι προστατεύεται ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και καταφύγιο άγριας ζωής. 

Το πέτρωμα τον βράχων είναι ασβεστόλιθος καλής ποιότητας. Η αναρρίχηση γίνεται κυρίως σε πλάκες αλλά μπορείτε να βρείτε και άρνηση κυρίως σε δεύτερες σκοινιές. Στο πεδίο μπορούν να σκαρφαλώσουν και νέοι αναρριχητές καθώς υπάρχουν αρκετές διαδρομές από 5b έως 6a. Ο προσανατολισμός του πεδίου είναι βορειοανατολικός επειδή όμως βρίσκεται μέσα στο φαράγγι μπορεί κάποιος να σκαρφαλώσει όλο το χρόνο. Το χειμώνα ο ήλιος δεν το βλέπει σχεδόν καθόλου ενώ το καλοκαίρι το πεδίο βρίσκεται στη σκιά μετά τη μία το μεσημέρι.

Πρώτος επισκέφθηκε το πεδίο ο Jim Titt που έχει ανοίξει και τις περισσότερες διαδρομές. Αργότερα και άλλοι,κυρίως ξένοι,άνοιξαν διαδρομές στο πεδίο. 

Maria Ungureanu            

Πληροφορίες από το άρθρο:
http://www.sportsmag.gr/sports/anarrixisi-sto-faraggi-katafuki                                                                         

Image: