Φαράγγι Καλάμι 2 (canyoning)

Θέση

Το  φαράγγι του Καλαμίου ή Ξεροφάραγγο όπως είναι γνωστό, βρίσκεται νότια του χωριού Καλάμι Βιάννου, 75km νοτιοανατολικά του Ηρακλείου. Είναι ένα μικρό φαράγγι ιδανικό για canyoning (γνωστό στους canyoners ως Καλάμι ΙΙ) που τερματίζει πολύ κοντά στην παλιά εκκλησία της Παναγιάς της Κεραλιμενιώτισσας, όπου τερματίζει και το φαράγγι του Καλαμιού.

Στην είσοδο (270m υψόμετρο) του φτάνετε ανεβαίνοντας για 500m την δυτική πλαγιά από την έξοδο του (140m υψόμετρο) και ακολουθώντας το σημαδεμένο μονοπάτι με τους κούμους. Το Ξεροφάραγγο είναι ασφαλισμένο φαράγγι με έντεκα συνεχόμενες καταβάσεις, η μεγαλύτερη 16m, ενώ συνήθως δεν έχει νερό. Τα στενά του τοιχώματα (3-7m πλάτος) και τα φυσικά γλυπτά στους βράχους το κάνουν ένα αγαπημένο φαράγγι για τους λάτρεις του canyoning.

Το Καλάμι ΙΙ είναι ένα μικρό σε μέγεθος φαράγγι με λίγες και μικρές αλλά αλλεπάλληλες καταβάσεις. Είναι στενό, 3-7m πλάτος, σε όλο το μήκος του και με αρκετούς μαιάνδρους. Επιπροσθέτως το γεγονός ότι δεν έχει κολύμπες το καθιστά στα φαράγγια που διασχίζονται όλο το χρόνο με ή χωρίς νερό. Η είσοδος του φαραγγιού βρίσκεται σε υψόμετρο 270m ενώ η έξοδος σε 140m (διαφορά εισόδου-εξόδου 130m). Επίσης το φαράγγι έχει 11 τεχνικές καταβάσεις και η μεγαλύτερη από αυτές είναι 16m.

 

πηγές: www.kalami.viannos.com

         www.cretanbeaches.com

         skondinakis.blogspot.gr

         unonoctium.blogspot.gr

Location