Κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους το Ορειβατικό σκι στα Λευκά Oρη

Κερδίζει όλο και περισσότερους φίλους το Ορειβατικό σκι στα Λευκά Oρη

Ιανουάριος 14, 2016 - 14:13

Κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια το ελεύθερο ορειβατικό σκι μακριά από οργανωμένες πίστες και χιονοδρομικά κέντρα. Με λίγο ή πολύ χιόνι οι λάτρεις του αθλήματος μπορούν να αισθανθούν την απόλυτη ελευθερία στο χιονισμένο βουνό.
Τα παραπάνω τόνισε μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χανίων Σταύρος Μπαδογιάννης, με  αφορμή τη Σχολή του Ορειβατικού σκι -που θα διοργανώσει και φέτος ο Ορειβατικός- ενώ  όπως υπογράμμισε «τα τελευταία χρόνια όπως βλέπουμε στην Ευρώπη, οι καλά οργανωμένες πίστες που υπάρχουν δεν έχουν την κίνηση όπως παλιά.
Πλέον όλο και περισσότεροι άνθρωποι που  ασχολούνται με το σκι, προτιμούν να πηγαίνουν να αθλούνται σε ελεύθερα πεδία, εκτός πίστας δηλαδή. Το ελεύθερο ορειβατικό σκι είναι και φιλικό προς το περιβάλλον, αφού δεν διαταράσσει το οικοσύστημα μιας και δεν αλλοιώνουμε τη εικόνα του βουνού, εκεί που σε αντίθετη περίπτωση θα κατασκευάζαμε ένα χιονοδρομικό κέντρο. Ετσι τα Λευκά Ορη για το ελεύθερο σκι είναι τόπος ιδανικός. Παράλληλα, όμως, με το ελεύθερο ορειβατικό σκι θα πρέπει να αναδείξουμε τον χειμερινό μας τουρισμό, προωθώντας τις καλές διαδρομές που υπάρχουν στα Λευκά Όρη,  οι οποίες σε τελική ανάλυση δεν χρειάζονται να είναι χιονισμένες».

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ; 
Το τι φταίει που ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα υπάρχουν χιονοδρομικά κέντρα, στα Λευκά Όρη δεν έχει κατασκευαστεί κάποιο ο κ. Μπαδογιάννης εξήγησε ότι «υπήρχαν σκέψεις  από παλιά για χιονοδρομικό κέντρο, ενώ ακόμα έχουμε τη μελέτη που είχε υποβάλει μία Αυστριακή εταιρεία πριν από 25 χρόνια. Η κατασκευή όμως δεν προχώρησε, γιατί τα χιόνια που έχουμε στα βουνά μας διαρκούν για δύο με τρεις μήνες κάθε χειμώνα. Ποιος ιδιώτης ή ακόμα και το επίσημο κράτος θα προχωρούσε σε μια τόσο μεγάλη επένδυση, να κατασκευάσει χιονοδρομικό κέντρο, που θα δούλευε για δύο μήνες τον χρόνο; Πόσοι θα το επισκέπτονταν; Οι 15 με – 20 από εμάς του Ορειβατικού, άντε και 20 με 30 από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ετσι όπως καταλαβαίνετε δεν μπορεί να επιβιώσει ένα χιονοδρομικό κέντρο. Για τα παραπάνω έχουμε και το παράδειγμα του χιονοδρομικού στον Ψηλορείτη. Ξοδεύτηκαν πολλά χρήματα, και το κέντρο ουσιαστικά δούλεψε για 10 μέρες μέσα σε δύο χρόνια. Αν πάτε τώρα να το δείτε, οι εγκαταστάσεις, τα μηχανήματα και τα εργαλεία, που βρίσκονται πάνω από τ’ Ανώγεια, σκουριάζουν και ρημάζουν. Στεναχωριέσαι μόνο που τα βλέπεις».

Η ΣΧΟΛΗ ΣΚΙ
Αναφορικά τώρα με τη Σχολή Ορειβατικού σκι που θα λειτουργήσει και φέτος για έντεκα ημέρες, τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο ο κ. Μπαδογιάννης τόνισε «η Σχολή απευθύνεται σε μέλη συλλόγων, εφήβους και ενηλίκους που ανήκουν στην Ομοσπονδία, με καλή φυσική κατάσταση και ψυχική υγεία, που κατέχουν τη βασική τεχνική κατάβασης και μπορούν να κατεβαίνουν ομαλά μία “κόκκινη” πίστα χιονοδρομικού κέντρου. O βασικός στόχος της σχολής είναι να μεταδώσει στους ενδιαφερόμενους τις απαραίτητες γνώσεις για την ασφαλή και ορθή άσκηση του αθλήματος. Με το πέρας της σχολής οι συμμετέχοντες θα έχουν αποκτήσει τις βάσεις και την απαιτούμενη αυτονομία, ώστε να μπορούν μελλοντικά να χαίρονται και να εξελίσσουν το άθλημα του ορειβατικού σκι. Από τις 11 ημέρες, οι 9 θα είναι ολοήμερη εκπαίδευση σε χιονοδρομικά κέντρα και σε αλπικά πεδία, εκτός χιονοδρομικού κέντρου και οι δύο στα γραφεία του Ε.Ο.Σ. Αθηνών, για τη θεωρητική θεματολογία της Σχολής» υπογράμμισε ο κ. Μπαδογιάννης, ενώ σημείωσε ότι «η έναρξη της Σχολής έχει καθοριστεί να γίνει την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου στα γραφεία του Ε.Ο.Σ. Αθηνών, οπότε θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση γνωριμίας με τους συμμετέχοντες, θα γίνει η κατάθεση των δικαιολογητικών και η ενημέρωσή τους για το πρόγραμμα της Σχολής. Ο κανονισμός, το αναλυτικό πρόγραμμα καθώς και οι αιτήσεις εγγραφής σε αυτή, θα διατίθενται από τη γραμματεία του συλλόγου μας».

Από τα Χανιώτικα Νέα