Τουριστική άνοιξη μέσα στον χειμώνα

Τουριστική άνοιξη μέσα στον χειμώνα

Ιανουάριος 11, 2013 - 13:48

Ασπρες μέρες βλέπει ο τουρισμός του Μετσόβου και της ευρύτερης περιοχής λόγω της λειτουργίας του νέου χιονοδρομικού κέντρου στο Ανήλιο, σε μια γενικά γκρίζα πραγματικότητα για τα χειμερινά θέρετρα της χώρας. Το νεότερο χιονοδρομικό κέντρο της Ελλάδας από τις πρώτες ημέρες της επίσημης λειτουργίας του, περί τα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου, αποδεικνύεται πόλος έλξης δίνοντας ώθηση στον τοπικό τουρισμό, όπως προκύπτει και από τις αυξημένες πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων. Ηδη χιλιάδες λάτρεις των χειμερινών σπορ έχουν επισκεφθεί το χιονοδρομικό του Ανήλιου.

 

Το πολύ θετικό και ελπιδοφόρο ξεκίνημα του Χιονοδρομικού Κέντρου Ανήλιου επισήμαναν σε δηλώσεις τους τόσο ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης όσο και ο δήμαρχος Μετσόβου Νίκος Τσομπίκος. Ο κ. Καχριμάνης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ως Περιφέρεια Ηπείρου θέλουμε να βοηθήσουμε, ώστε κάθε τόπος να έχει μια ταυτότητα που να βοηθάει την τοπική οικονομία. Είναι μεγάλη υπόθεση να μη φεύγει ο κόσμος από διάφορες περιοχές για προορισμούς του εξωτερικού, όπως π.χ. το Μπάνσκο της Βουλγαρίας, και να παραμένει στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας». Από την πλευρά του ο κ. Τσομπίκος τόνισε τα δύο προτερήματα του Χιονοδρομικού Κέντρου Ανήλιου: την κοντινή απόσταση από το Μέτσοβο, όπου ο επισκέπτης βρίσκει τα πάντα, και την εύκολη πρόσβαση, αφού απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από τον κόμβο Ανήλιου της Εγνατίας Οδού!

Προσπάθεια 14 ετών

Το νέο χιονοδρομικό κέντρο, που προστέθηκε στα δύο παλιότερα (Πολιτσιές και Καρακόλι) της περιοχής Μετσόβου, την έκανε ακόμη πιο ελκυστική στους λάτρεις του σκι. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Ανήλιου Μετσόβου βρίσκεται στα 1.850 μέτρα, στην οροσειρά της Πίνδου, στην κορυφή Γκιουζέλ Τεπέ. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1998 από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων και ολοκληρώθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου.

Το νέο χιονοδρομικό κέντρο απέχει μόλις 50 χιλιόμετρα από τα Ιωάννινα, 80 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα και 215 από τη Θεσσαλονίκη. Διαθέτει πίστες για όλα τα επίπεδα των σκιέρ και snowboarders, αλλά και δυνατότητα για καταβάσεις σε απάτητο χιόνι. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει έναν διθέσιο αναβατήρα μήκους 800 μέτρων, δύο ολοκαίνουργια συρόμενα 280 και 300 μέτρων, δύο baby lifts και δύο χιονοστρωτήρες.

Ειδυλλιακό σαλέ με πανοραμική θέα

Δίπλα στις πίστες και το πάρκινγκ υπάρχει ένα καταπληκτικό πετρόχτιστο σαλέ δύο επιπέδων, με δύο τζάκια και απεριόριστη θέα στις πίστες, στα Τζουμέρκα, στο Μέτσοβο και στα Ζαγοροχώρια. Οι επισκέπτες σε ένα ζεστό και φιλόξενο περιβάλλον μπορούν να απολαύσουν καφέδες και ροφήματα, ελαφριά σνακ και πίτες, αλλά και τοπικό τσίπουρο με παραδοσιακούς μεζέδες. Στο χιονοδρομικό κέντρο υπάρχει κατάστημα ενοικίασης σύγχρονου εξοπλισμού σκι και snowboard, έλκηθρα για τους μικρούς και σχολή εκμάθησης σκι.

Η απόσταση από το χωριό είναι μόλις 7 χιλιόμετρα. Η πρόσβαση από το Ανήλιο είναι άνετη, καθώς ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και η διαδρομή είναι υπέροχη, περνώντας μέσα στο δάσος με θέα τόσο στο ίδιο το Ανήλιο όσο και στο Μέτσοβο που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, ενώ η κορυφή Γκιουζέλ Τεπέ είναι ειδυλλιακή και αποτελεί τον κύριο προορισμό των επισκεπτών όχι μόνο τους χειμερινούς μήνες αλλά και το καλοκαίρι.

Δημήτρης Κυριακόπουλος

Από το anilio-ski.gr