Σταρ, 30 εκατ. ευρώ και ελπίδες για νέο παγκόσμιο ρεκόρ φέρνει ο Μαραθώνιος στην Αθήνα

Σταρ, 30 εκατ. ευρώ και ελπίδες για νέο παγκόσμιο ρεκόρ φέρνει ο Μαραθώνιος στην Αθήνα

Νοέμβριος 09, 2012 - 13:27

Μέσα σε τρεις μέρες ο Μαραθώνιος θα φέρει στην Αθήνα 30 εκατομμύρια ευρώ, την εγγονή του Τσάρλι Τσόπλιν και τοπ μόντελ, επώνυμους και τους κορυφαίους του παγκόσμιου αθλητισμού. Η μεγάλη γιορτή της πόλης και του αθλητισμού αρχίζει και η επόμενη προσδοκία είναι μία: να σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ!

Αν υπάρχει μια Μέκκα για τους μαραθωνοδρόμους ανά την γη – όχι μόνο τους επαγγελματίες αλλά και τους ερασιτέχνες- αυτή είναι η Αθήνα. H κλασική διαδρομή του Μαραθωνίου, η πιο δύσκολη στον κόσμο, αποτελεί τον ύψιστο στόχο για τους εκατομμύρια αφοσιωμένους δρομείς, που ονειρεύονται να βαδίσουν στα βήματα του Φειδιπίδη ή του Σπύρου Λούη. Φέτος, στον 30ο Μαραθώνιο θα σπάσει κάθε ρεκόρ συμμετοχής: θα λάβουν μέρος 26.000 δρομείς στην κλασική διαδρομή, στους αγώνες των 10,000μ. και 5,000μ. και στους μικρότερους αγώνες. Οι τολμηροί που θα επιχειρήσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Σπύρου Λούη θα είναι 9,500. Σημειώνεται ότι λόγω του τυφώνα Σάντι δεν θα έρθουν τελικά τουλάχιστον 50 μαραθωνοδρόμοι από τη Νέα Υόρκη.

 

Πέρα από την μεγαλειώδη συμμετοχή, το ενδιαφέρον εστιάζεται στους σημαντικούς αθλητές που θα λάβουν μέρος και που αναμένεται να σπάσουν το παγκόσμιο ρεκόρ ρεκόρ διαδρομής του Στέφανο Μπαλντίνι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας με δύο ώρες, δέκα λεπτά και 55 δευτερόλεπτα. Οι προσδοκίες αυτές στηρίζονται στο γεγονός ό,τι θα λάβουν μέρος τρεις αθλητές με ατομικό ρεκόρ μικρότερο από το ρεκόρ διαδρομής, όπως οι Αιθίοπες Λέμα και Ανενταρέγκα. Ο νικητής του Κλασικού Μαραθωνίου το 2010, Κενυάτης Ράιμοντ Μπετ και η περσινή νικήτρια στις γυναίκες, Ελφνέσε Μελάκου Γιάντο θα δώσουν εκκίνηση την Κυριακή στον Μαραθώνα. Συνολικά μετράμε είκοσι σημαντικούς ξένους αθλητές και τρεις ...«λαγούς».

Εκατομμύρια πέφτουν στην οικονομική τρύπα της Αθήνας

Είναι ασύλληπτο, όμως μέσα σε αυτό το τριήμερο, η καταπονημένη οικονομικά αγορά της Αθήνας, θα δεχθεί περί 30 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο Κώστας Παναγόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ. Από αυτά τα 7 εκατομμύρια θα πάνε στα άδεια κρατικά ταμεία ως ΦΠΑ. Μεγάλοι ωφελημένοι θα είναι οι ξενοδόχοι της Αθήνας, που βρίσκονται στα όρια της χρεοκοπίας καθώς ο τουρισμός της Αθήνας έχει καταρρεύσει, ενώ τα συνεχή προβλήματα στο κέντρο της πόλης από τις διαδηλώσεις τους έχουν αποστερήσει ακόμη και από τα έσοδα που είχαν από Αθηναίους στα καφέ ή τα εστιατόρια τους.

Επιπλέον, ο εμπορικός κόσμος και οι υπηρεσίες εστίασης θα εισπράξουν σημαντικά ποσά από τους τουρίστες του τριημέρου: μαζί με τους 26.000 συμμετέχοντες θα έρθει τουλάχιστον ένα επιπλέον άτομο, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο τουρισμός που ακολουθεί αυτού του τύπου τις διοργανώσεις είναι υψηλού οικονομικού επιπέδου.

Συγκεκριμένα, το ετήσιο εισόδημα της πλειοψηφίας των διεθνών συμμετεχόντων ξεπερνάει τις 50.000 ευρώ, το 80% ταξιδεύει τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο στο εξωτερικό για να λάβει μέρος σε αντίστοιχους αγώνες. Το 35% των ξένων συμμετεχόντων στο Μαραθώνιο δηλώνει μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής ότι είναι αρκετά πιθανό να επισκεφτεί τη χώρα για διακοπές τα επόμενα δύο χρόνια.

Χωρίς ιδιαίτερη διαφήμιση ή κόπο για την προβολή της χώρας, ο Μαραθώνιος της Αθήνας καταφέρνει θαύματα, με την επένδυση στη φήμη και κυρίως σε όσα συμβολίζει η διαδρομή του μαραθωνίου σε παγκόσμια κλίμακα.

 

Αστέρια και λάμψη με σορτσάκι

Δεν είναι λίγοι οι επώνυμοι που έχουν όνειρο ζωής να τρέξουν στο μαραθώνιο και που καταφθάνουν κάθε χρόνο στην Αθήνα. Ανάμεσά τους φέτος είναι το μοντέλο και εγγονή του Τσάρλι Τσάπλιν, Κίρα (φωτογραφία επάνω), η οποία μόλις έφτασε, επισκέφτηκε το περίπτερο της WIND στην Expo στο Ζάππειο επισκέφθηκε. Η εγγονή του διάσημου κωμικού – αλλά και δισέγγονη του βραβευμένου με Νόμπελ Ευγένιου Ο'Νηλ- βρίσκεται στη χώρα μας προκειμένου να συμμετέχει στη μεγάλη αθλητική διοργάνωση την Κυριακή 11 Νοεμβρίου.

Οι εκπρόσωποι της WIND ενημέρωσαν την Κίρα για τον κοινωνικό σκοπό που υποστηρίζει η εταιρεία ως επίσημος χορηγός της διοργάνωσης καθώς και τις τεχνολογικές καινοτομίες που έχει εισάγει στον αγώνα και εκείνη με τη σειρά της ευχήθηκε καλή επιτυχία στην WIND Running Team , την ομάδα των 1.500 δρομέων που την Κυριακή θα τρέξει για να στηρίξει την ΕΛΕΠΑΠ και τα ανάπηρα παιδιά. Η Κίρα Τσάπλιν έχει εμφανιστεί σε δημοφιλή περιοδικά όπως η Vogue και το Elle αλλά και το ημερολόγιο της Pirelli για το 2011. Πέρα από το modeling η Κίρα ασχολείται επίσης και με τον κινηματογράφο ως ηθοποιός και παραγωγός. Η Κίρα είναι μεταξύ των ''The Top 20 Most Eligible Women in The World" του περιοδικού FHM.

 

Στον 30ο κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας - που είναι αφιερωμένος στα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη θα λάβουν μέρος ή θα στηρίξουν με κάθε τρόπο και: η Έλενα Παπαρίζου, η Δούκισσα Νομικού, ο Γιώργος Σαμαράς, η Τατιάνα Στεφανίδου, η Βούλα Πατουλίδου, η Ζέτα Δούκα, η Εύα Καϊλή, ο Αντώνης Νικοπολίδης,η Άννα Πρέλεβιτς, ο Αλέξης Γεωργούλης, η Ζωή Δημητράκου, ο Δήμος Ταμπάκος, η Φανή Χαλκιά, η Έλενα Φραντζίδις που εξελέγη Μiss Teenager στις Ηνωμένες Πολιτείες και η Γκλόρια Μίκα.

Ο Κλασικός Μαραθώνιος σε αριθμούς

26,000 συμμετοχές στο σύνολο

9,500 συμμετοχές στο μαραθώνιο

7,500 συμμετοχές στα 5χλμ.

6,500 συμμετοχές στα 10χλμ.

4,000 προσωπικό

1,800 εθελοντές

700 αστυνομικοί

160 λεωφορεία για τη μεταφορά των αθλητών στον Μαραθώνα

150 υπάλληλοι του ΕΚΑΒ

4 μπάντες κατά μήκος της διαδρομής

Πηγή: Σταρ, 30 εκατ. ευρώ και ελπίδες για νέο παγκόσμιο ρεκόρ φέρνει ο Μαραθώνιος στην Αθήνα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/75843#ixzz2BivyjOYX