Ρακέτες Παραλίας - Crush Test

Ρακέτες Παραλίας - Crush Test

Ιούλιος 11, 2013 - 13:59

 

Το καλοκαίρι έφτασε και ένα από τα απαραίτητα αξεσουαρ για την παραλία είναι και οι ρακέτες.

Θα τις ονομάσω: ρακέτες τύπου «αγόρι», καθότι το σχήμα, η εμφάνιση του αλουστράριστου ξύλου και η καλή απόδοση τους νομίζω ότι απλά τις έχουν καθιερώσει σαν τυπικές ρακέτες παραλίας. Δεν θα ασχολιθώ με οτιδήποτε αλλό πέραν από αυτού του τύπου ρακέτες που είναι σχεδόν ίδιες όταν βάλεις την μία πάνω στην άλλη στο σχήμα, την όψη και το υλικό κατασκευής. Η μικρή ανάλυση του «σχεδόν ίδιες» είναι και ο στόχος αυτού του άρθρου. Οπότε, οποιεσδήποτε άλλες ρακέτες (βαριές, ελαφριές διαφορετικές στην όψη, το σχήμα, και το χρώμα, διπλές) δεν εντάσσονται σε αυτό το συγκριτικό.

Στην αγορά λοιπόν, κυκλοφορούν οι παρακάτω διάφορετικες μάρκες με την αντίστοιχη ποικιλία βάρους και τιμών.

 

Μάρκες

Βάρη που κυκλοφορούν (γραμμάρια)

Τιμή (ευρώ)

Το αγόρι

350, 360, 370, 380, 400, 420, 430, 450, 470, 480, 500

~30

Terra

320, 360, 400, 450, 500

22-25

Terra fun

420

9-13

Intersport

260, 450

15

Amila plus

350-360, 410–420, 440-450

17-21

 

Όταν αποφάσισα να αγοράσω ένα ζευγάρι ένιωσα περίπου όπως όταν είχα πάει να πάρω πριν μερικά χρόνια ποδήλατο, πολλές μάρκες, παρόμοια υλικά, παρόμοια προϊόντα, διάφορες τιμές. Τελικά έβγαλα άκρη δια της μεθόδου της εις άτοπον απαγωγής. Έτυχε να είμαι σε μια παρέα που είχε 2 από τις μάρκες, και αποφάσισα να πάρω 2 διαφορετικές μάρκες αφού εξ’ αρχής τουλάχιστον δεν περίμενα καμμία διαφορά. Παίξαμε με όλες από λίγο (διαφορετικά βάρη).

Στα αποτελέσματα λοιπόν....

Στο παιχνίδι δεν καταλάβαινεις διαφορά παρά μόνο αν κάποιος έχει συνηθίσει να έχει «γεμάτη» λαβή στο χέρι του. Οι ρακέτες «το αγόρι» έχουν σχετικά πιο γεμάτες λαβές και στα χαμηλά βάρη, ενώ αυτό κανονικά συμβαίνει στα μεγάλα βάρη.

Από οπτική εμπιστοσύνη στο υλικό η «amilaplus» χάνει πολύ. Από το ίδιο το υλικό υπάρχουν 2 έιδη. Το ένα θα το βαφτίσω «γκοφρέτα» και είναι αυτό που λένε οι εταιρείες αφρώδες υλικό και φαίνεται να έχει πολλές στρώσεις και το άλλο θα το βαφτίσω «τάβλα» και είναι αυτό που λέμε ξύλο θαλάσσης και είναι μία στρώση. Η «amilaplus» και η «terrafun» στο πλάι βλέπεις τη «γκοφρέτα» ενώ οι υπόλοιπες βλέπεις μία στρώση. Δεν έχω την παραμικρή ιδέα τη μπορεί να σημαίνει αυτή η διαφορά. Ποιότητα υλικού? αντοχή στο χρόνο? καλύτερο παιχνίδι? Συμβουλευτείτε κάποιον μαραγκό...

Από ποικιλία στο βάρος (που επηρεάζει τη διάρκεια του παιχνιδιού και εξαρτάται από το ποιός την κρατάει) όπως φαίνεται και από τον πίνακα η «το αγόρι» (classic) υπερέχει με 11 είδη, ακολουθεί με 6 η, με 3 η «amilaplus» και με 2 η «Intersport». Αν τόσο λεπτεπίλεπτες διαφορές των 10 γρ. δεν νομίζω ότι γίνονται άμεσα αντιληπτές, απλά είναι πιο προσαρμοσμένες στην αγορά. 

Από πλευράς τιμής η «Intersport» και το μοντέλο της terra στα 420 γρ. «terrafun» κερδίζουν με διαφορά(value for money). Από πλευρά αναζήτησης, για να πιάσεις την «amilaplus» στα χέρια σου πριν την αγοράσεις θα δυσκολευτεις καθότι υπάρχει σε πληθώρα ηλεκτρονικά μαγαζιά και σε πολύ λίγα κανονικά καταστήματα. Από την άλλη, «terra» έχει μέχρι και το praktiker, και η «αγόρι» διανέμεται και στα intersport.

Τέλος, η «αγόρι» δίνει εγγύηση 2 χρόνια αν κάτι πάθει η ρακέτα (όχι από το χρήστη). Ακούγεται εντυπωσιακό αλλά ανα σκεφτεί κανείς ότι έχεις δώσει 30 ευρώ για μία ρακέτα χάνει λίγη λάμψη.

Στα ψιλά γράμματα ας αναφερθεί η «αγόρι» είναι ελλήνικής κατασκευής και προέλευσης, η «amilaplus» είναι ελληνικό προϊόν και η terra είναι ελληνική εταιρεία.

Ποιά είναι η καλύτερη τελικά?  Τα κριτήρια είναι οικονομικά, βάρους, prestige, διάθεσης στην αγορά, πεποιθήσεων, και γενικώς προσωπικά...

 ... και ο Λουμίδης στο κάφε του όπως έλεγε και η διαφήμιση.