Πεζοπορία στο μονοπάτι της Κερασιάς του Δήμου Τρίπολης

Πεζοπορία στο μονοπάτι της Κερασιάς του Δήμου Τρίπολης

Απρίλιος 21, 2021 - 17:59

Ο εγκλεισμός που έχουμε υποστεί λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας του κορωνοϊού, έχουν κάνει πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη μας να βρεθούμε στην φύση, να περπατήσουμε να εισπνεύσουμε φρέσκο δροσερό αέρα και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας θαυμάζοντας το πράσινο του εδάφους και το μπλε του ουρανού.

Αναζητώντας διαδρομές για να εκδράμουμε την Κυριακή, έπεσε στην αντίληψή μας ο «Περίπατος της Κερασιάς» που τα έχει όλα: Φυσικές ομορφιές, σπουδαία ιστορία, αλλά και δέντρα με «ταυτότητα», όπως θα διαπιστώσετε.

Πρόκειται για μια εύκολη διαδρομή για όλη την οικογένεια, μήκους 3.3 Km και διάρκειας 1 ώρας σε υψόμετρο 900 - 980m. Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν και κάποια κομμάτια της διαδρομής όπου οι γονείς θα πρέπει να βοηθήσουν τους μικρούς συνοδούς για να περάσουν από ελάχιστα κομμάτια δύσβατου μονοπατιού.

Περπατήσαμε σε μια κυκλική διαδρομή σηματοδοτημένη  με ενημερωτικές επιγραφές.

Από τα πρώτα μέτρα γίνεται αντιληπτό πως αυτός ο περίπατος, θα είναι ξεχωριστός γιατί εκτός από την φυσική ομορφιά ενός ορεινού χωριού και τοπίου, θα προσφέρει στον περιπατητή εμπειρίες και γνώσεις για τη φύση, για την αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, για τις παραδόσεις του, για την αρχαία και την σύγχρονη ιστορία του αλλά και για τους λιγοστούς σήμερα κατοίκους. Στα πρώτα δέντρα βλέπουμε πάνω τους ενημερωτικές επιγραφές που αναφέρουν την ελληνική αλλά και την επιστημονική ονομασία τους. Δεν έχουμε περπατήσει ούτε εκατό μέτρα και διαβάζουμε: Κερασιά – Prunusavium, το δέντρο δηλαδή που χάρισε το όνομά του στο χωριό, μουριά –morus, μηλιά – malus, σφοντάμι – acer κ.α.  Σε όλη τη διαδρομή θα συναντήσουμε 31 διαφορετικά δέντρα με τις ονομασίες τους. Ευδοκιμούν και άλλα, αυτά όμως δεν «στάθηκαν τυχερά» να βρίσκονται στις άκρες του περιπάτου μας

Η διαδρομή αυτη έγινε από τον συγγραφέα Πέτρο Σαραντάκη ο οποίος είχε την έμπνευση της δημιουργίας, τον σχεδιασμό, το δημιουργικό των επιγραφών,την σηματοδότηση, την επιλογή και τον καθαρισμό των δέντρων, την εύρεση των ονομασιών τους, καθώς και τον γενικό συντονισμό του έργου.

Από τους Κερασιώτισες ιατρούς  Βάνα και Νίκη Κ. Δήμου οι οποίες διέθεσαν την απαιτούμενη δαπάνη για την κεντρική επιγραφή και τις επιγραφές με τις ονομασίες των δέντρων, στη θύμηση του αείμνηστου πατέρα τους Κωστή Δήμου

Ο Κώστας Β. Μητρόπουλος ο οποίος, με τις αθλητικές - πεζοπορικές εμπειρίες του, προσέφερε χρήσιμες προτάσεις (όπως εκείνη της ονομασίας των δέντρων),αποτύπωσε ηλεκτρονικά την διαδρομή του περίπατου αλλά και βοήθησε στον καθαρισμό και την σηματοδότησή του.

Ο Πολιτιστικός - εξωραϊστικός σύλλογος του χωριού «ο Άγιος Παντελεήμων»που στάθηκε αρωγός της προσπάθειας και φρόντισε για τον καθαρισμό της διαδρομής.

Ακόμα βοήθησαν οι: Δημήτρης Κούτρης (στον καθαρισμό δέντρων), Γιάννης Τζίνος και Νεκτάριος Τρανός (στην τοποθέτηση των επιγραφών), Γιώργος και Μαρία Πετράκη (στη σηματοδότηση μέρους του περίπατου).

 

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την διαδρομή  ΕΔΩ