Περί χαρτών ...

Περί χαρτών ...

Ιούνιος 04, 2013 - 11:39

Συνηθισμένος από τη δουλεία που στην ύπαιθρο δουλεύαμε με χάρτες 1/10.000, 1/5.000 και μεγαλύτερης κλίμακας, όταν έβγαινα για καμμιά πεζοπορία με παρέα έφτιαχνα που και που εγώ τους χάρτες από τους χάρτες 1/5.000 της ΓΥΣ που είχαμε στο γραφείο.

Δεν μπορούσα να διανοηθώ να περπατήσω σε μονοπάτι που το ψάχνω με το χάρτη μικρότερης κλίμακας. Με τον 1/50.000 (πενηντάρι) δεν μπορείς να ψάνεις μονοπάτια μέσα στο δάσος (το 1 cm αντιστοιχεί σε 500 πραγματικά μέτρα). Παρόλα αυτά αγόραζα χάρτες εταιρειών όπως η «Ανάβαση» και πριν η Road κυρίως για τον συμβολίκο (ρομαντίκο ίσως)  λόγο ότι ταξίδι χωρίς χάρτη δεν γίνεται αλλά και πρακτικούς σκοπούς τελικά, αφού έπρεπε να βγάλω πρόγραμμα για την περιοχή του ταξιδιού και εν τέλη γιατί μου κόστιζε περισσότερο να φτιάξω και να τυπώσω τον δικό μου χάρτη (και δεν είχα πάντου τα υπόβαθρα).

Άκουσα λοιπόν την Terrain Maps να διαδίδει πεζοπορικό χάρτη 1/25.000 και το χλεύαζα επειδή ακόμα μια εταιρεία κάνει το ίδιο πράγμα. Πολύ αργότερα, όντας πλέον εξοικειωμένος με την κλίμακα 1/25.000, αγόρασα ένα χάρτην της Terrain Maps για την Πάρνηθα και όχι απλά έμεινα ικανοποιημένος αλλά μπορώ να πω ότι αναθεώρησα κιόλας. Ναι, οι 1/5.000 και οι 1/10.000 είναι ιδανικοί για πεζοπορία αλλά για να γίνουν εμπορικοί σε επίπεδο «Ανάβασης» ή Terrain Maps θα ανέβει και το κόστος αγοράς τους.

Τα πεντάρια της ΓΥΣ κοστίζουν 15 ευρώ και αποτυπώνουν μια περιοχή 4 x 3 km μόνο με ισουψείς και σκαριφήμτα οικισμών και δρόμων του 1960! Οι εταιρείες που πουλάνε χάρτες δεν αλλάζουν πολύ το μέγεθος του χαρτιού, αλλά την κλίμακα, και άρα αυτά που περιέχει. Για να καλύφθεί με χάρτες 1/5.000 η περιοχή που έχω στα χέρια μου της Πάρνηθας (1/25.000) θα χρειαζόντουσταν πάνω από 10 ωφέλιμα πεντάρια (θεωρώντας ότι οι οικισμοί δεν είναι απαραίτητοι να υπάρχουν σε χάρτη) και φυσικά ένας καθοδηγητικός για το πως κολλάνε μεταξύ τους τα παραπάνω 10 κομμάτια (κάτι σαν και αυτό που έχω αγοράσει). Κόστος αγοράς ; Μοιραία 10πλάσιο!

Μα ποιός τελικά ενδιαφέρεται για όλα αυτά με τις εφαρμογές στα Smart Phones, στα GPS και το Google Earth ; Το GPS είναι εργαλέιο μεν αλλά μερικούς από εμας αυτή η μικρή οθόνη απλά δεν μας βολεύει. Χωρίς να αναφέρω τα ρίσκα μπαταρίας, σήματος κλπ που συνήθως ακολουθούν το νόμο του Μέρφι. Ασε που μπορείς να σημειώσεις πάνω στο χάρτη και να έχεις και μια εποπτεία συνολικά της περιοχής.

Που λοιπόν φαίνεται τελικά να πλεονεκτούν οι χάρτες της Terrain Maps σε σχέση με αυτούς της Ανάβασης ;

Καταρχάς, είναι εξ’ίσου και ίσως και πιο ενημερωμένοι όσον αφορά τους δρόμους. Σίγουρα πιο ενημερωμένοι όσον αφορά ορεινές δραστηριότητες. Επίσης, περιέχουν καλές περιγραφές ποικίλων ορεινών δραστηριοτήτων (ποδήλατο, αναρρήχηση, canyoning, κλπ)και όχι μόνο πεζοπορικών και το χαρτί είναι πιο λεπτό και άρα πιο εύκαμπτο (αδιάβροχο και δεν σκίζεται, καλά εννοείται). Τέλος και σημαντικότερο κατά τον γράφοντα, είναι πιο ευανάγνωστοι !! Φυσικά, η «Ανάβαση» έχει χάρτες για σχεδόν όλα τα βουνά ενώ η Terrain Maps έχει για σχεδόν όλα τα νησιά. Έκαστος στο είδος του...

Chanoir