Παράτολμος 68χρονος σκιερ θα διασχίσει την Ανταρκτική χωρίς εξωτερική βοήθεια

Παράτολμος 68χρονος σκιερ θα διασχίσει την Ανταρκτική χωρίς εξωτερική βοήθεια

Ιανουάριος 07, 2013 - 14:27

Ένα παράτολμο εγχείρημα θα πραγματοποιήσει ο 68χρονος Βρετανός εξερευνητής και σκιερ σερ Ράνουλφ Φάινς, ο οποίος θα προσπαθήσει να διασχίσει με το σκι την Ανταρκτική κατά τη διάρκεια του χειμώνα, χωρίς εξωτερική βοήθεια. Ο Φάινς αναχώρησε σήμερα το πρωί από το Κέιπ Τάουν με κατεύθυνση την Ανταρκτική.

Το πλοίο του Φάινς πρόκειται να φτάσει στην παγωμένη Ανταρκτική στα τέλη του μήνα στην παγωμένη ήπειρο. Από τη στιγμή της άφιξής τους, ο Φάινς και η πενταμελής ομάδα του θα έχουν μερικές εβδομάδες για να προετοιμαστούν για την αναχώρηση που θα γίνει το Μάρτιο. Το παράτολμο αυτό εγχείρημα θα διαρκέσει έξι μήνες, ενώ υπολογίζεται να διασχίσουν περίπου 4.000 χιλιόμετρα.

Σημειώνεται ότι στο Νότιο ημισφαίρο, ο Ιούνιος, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θεωρούνται χειμερινοί μήνες.

Πρόκειται για την πρώτη στα χρονικά απόπειρα να διασχίσει την Ανταρκτική μέσα στον πολικό χειμώνα όπου οι θερμοκρασίες φτάνουν τους -90 βαθμούς Κελσίου.

Ο Φάινς κατέχει ήδη τον τίτλο του «μεγαλύτερου εν ζωή εξερευνητή» σύμφωνα με το Βιβλίο Γκίνες των Ρεκόρ. Έχει ήδη διασχίσει μία φορά την Ανταρκτική χωρίς βοήθεια το καλοκαίρι του 1992-93 πεζός, ενώ έγινε διάσημος το 2003, όταν έτρεξε, επτά μαραθωνίους μέσα σε επτά ημέρες στις πέντε ηπείρους.

«Κάνουμε αποστολές εδώ και 40 χρόνια. Έχουμε καταρρίψει πολλά παγκόσμια ρεκόρ. Στην Ανταρκτική κατέχουμε δύο τεράστια ρεκόρ. Αλλά κάθε φορά, ήταν καλοκαίρι» δήλωσε χθες ο Φάινς προς το Γαλλικό Πρακτορείο, λίγο πριν αναχωρήσει από το Κέηπ Τάουν

«Συνεπώς δεν είμαστε πιο έμπειροι απ' ό,τι οποιοσδήποτε άλλος όσον αφορά τα χειμερινά ταξίδια. Ουδείς επιχείρησε ποτέ να διασχίσει την Ανταρκτική το χειμώνα (...) συνεπώς φεύγουμε προς το άγνωστο» πρόσθεσε.

Από τη στιγμή της αναχώρησης δεν θα είναι δυνατό να παρασχεθεί καμία βοήθεια στα μέλη της ομάδας. «Όλα τα αεροπλάνα, όλα τα πλοία, εξαφανίζονται από τον Ανταρκτική για οκτώ μήνες και είμαστε ολομόναχοι. Θα βρεθούμε σε μια κατάσταση στην οποία μπορεί και να πεθάνουμε» αναφέρει ο Φάινς. «Γι' αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε να πάρουμε μαζί μας προμήθειες αρκετές για ένα χρόνο και φεύγουμε με ένα γιατρό. Η αποστολή αυτή είναι η σημαντικότερη και η πιο βαριά που έχουμε ξεκινήσει ποτέ»

Η αποστολή ονομάστηκε «Το πιο ψυχρό ταξίδι» και για ο σερ Ράνουλφ Φίνες θα είναι εξοπλισμένος με ραντάρ για να εντοπίζει τους γκρεμούς, ενώ η ομάδα θα ακολουθεί τον εξερευνητή με δύο ερπυστριοφόρα οχήματα που θα μεταφέρουν επίσης τα υλικά, τα τρόφιμα και τα καύσιμα.

Πηγή: iefimerida.gr