Ο 30ος Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας αρχίζει

Ο 30ος Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας αρχίζει

Νοέμβριος 02, 2012 - 00:15

Σε λίγες μόνο μέρες, στις 11 Νοεμβρίου, ο χρόνος θα γυρίσει στο 490 π.Χ. τότε που ο Φειδιππίδης, διανύοντας 42 χλμ. από το πεδίο της μάχης του Μαραθώνα, μετέφερε στην Αθήνα το χαρμόσυνο νέο της περίτρανης νίκης μιας χούφτας Ελλήνων ενάντια στην πανίσχυρη δύναμη της Περσικής Αυτοκρατορίας.

Οι απαρχές του μαραθωνίου δρόμου συνδέονται με την «μητέρα των μαχών», με τους συμβολισμούς και τα ιδανικά που αυτή πρεσβεύει σ’ ολόκληρη την ανθρωπότητα: τη δίψα για ελευθερία ενάντια στον δεσποτισμό∙ την υπεροχή του δικαίου απέναντι στο άδικο∙ τη νίκη του πολιτισμού και της δημοκρατίας απέναντι στη βαρβαρότητα… Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, ότι σήμερα, εμπνευσμένοι από τον άθλο του Φειδιππίδη, εκατοντάδες μαραθώνιοι οργανώνονται κάθε χρόνο σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.

Σε ανάμνηση του χαρμόσυνου νέου για τη νίκη της Αθήνας στον Μαραθώνα, καθιερώθηκε, στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1896, ένας δρόμος αντοχής μήκους 42 χλμ., όση είναι η απόσταση Μαραθώνα–Αθήνας. Εισηγητής της ιδέας αυτής ήταν ο Γάλλος καθηγητής της Σορβόννης Michel Breal. Με την πρώτη διοργάνωση της Αθήνας το 1896, ο θρύλος του Φειδιππίδη έγινε πραγματικότητα: κατά ευτυχή σύμπτωση ο πρώτος νικητής του Μαραθωνίου ήταν Έλληνας, ο νερουλάς από το Μαρούσι Σπύρος Λούης.

Έκτοτε, ο μαραθώνιος, ως άθλημα ακραίας σωματικής έντασης, έχει προσφέρει στιγμές μεγάλης συγκίνησης στους θεατές χάρις στην απαράμιλλη προσπάθεια των μαραθωνοδρόμων. Στο πάνθεον της ιστορίας του θεσμού έχουν μείνει ο «άνθρωπος-ατμομηχανή» Τσεχοσλοβάκος Emil Zatopek (χρυσός ολυμπιονίκης τόσο στο μαραθώνιο όσο και στα 5 και 10.000 μέτρα στους Ολυμπιακούς του Ελσίνκι το 1952) και ο Αιθίοπας Abebe Bikila (δύο φορές χρυσός ολυμπιονίκης στο Μαραθώνιο, το 1960 στη Ρώμη – τρέχοντας ξυπόλυτος - και το 1964 στο Τόκυο), κατόρθωμα που δεν έχει επαναληφθεί μέχρι σήμερα! Ωστόσο, θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη των θεατών η συγκινητική όσο και υπεράνθρωπη προσπάθεια της Gabriela Andersen – Schiess, η οποία κατάφερε, παρά την εμφανή εξάντληση και αφυδάτωση, να τερματίσει στον μαραθώνιο των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες (1984), τιμώντας έτσι την ουσία του αθλητικού πνεύματος και τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης.

Ο Κλασικός Μαραθώνιος της Αθήνας έχει το προνόμιο και τη μοναδική θέση στο διεθνές γίγνεσθαι να διεξάγεται στην αυθεντική Ολυμπιακή Μαραθώνια Διαδρομή, όπως αποκαλείται. Η ευθεία των 42 χλμ. ξεκινά από τον Μαραθώνα, περνά ακριβώς δίπλα από τον Τύμβο και διατρέχοντας μια σειρά δήμων της Αττικής γης καταλήγει στο υπέροχο μαρμάρινο στάδιο των Πρώτων Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896, το Παναθηναϊκό Στάδιο.

Ο φετινός Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών
Φέτος ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών γιορτάζει την 30η επέτειό του και η όλη διοργάνωση αναμένεται μεγαλειώδης. Η μεγάλη συμμετοχή αθλητών παγκόσμιας ακτινοβολίας από 90 χώρες και οι παράλληλες προγραμματισμένες εκδηλώσεις προσφέρουν όλα τα εχέγγυα για μια ακόμη πετυχημένη χρονιά στην ιστορία του θεσμού.

Στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων ξεχωρίζουν:
Ο εορτασμός της 30ης επετείου λειτουργίας της Παγκόσμιας Ένωσης Μαραθωνίων Δρόμων (AIMS) που πρόσφατα μετέφερε την έδρα της στην Αθήνα.
Η συμπλήρωση 30 χρόνων από την καθιέρωση του Μαραθωνίου της Αθήνας στην κλασική διαδρομή (Τύμβος Μαραθώνα - Παναθηναϊκό Στάδιο) ως διεθνή αγώνα.
Η συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου βαλκανιονίκη, επιστήμονα και ειρηνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένη η διοργάνωση.

www.athensclassicmarathon.gr