Κραυγή αγωνίας: Ανοίξτε τα χιονοδρομικά - Κινδυνεύει η χρονιά

Κραυγή αγωνίας: Ανοίξτε τα χιονοδρομικά - Κινδυνεύει η χρονιά

Ιανουάριος 14, 2021 - 15:05

Κραυγή αγωνίας από τους εποχικούς επαγγελματίες καθώς ο χειμερινός και χιονοδρομικός τουρισμός της χώρας μας βρίσκεται στον αέρα ελέω της πανδημίας και της παράτασης του lockodown.

Επαγγελματίες του κλάδου σε συνέντευξη τους στον τηλεοπτικό σταθμό Star προειδοποιούν ότι λόγω της νέας παράτασης του lockdown, κινδυνεύει να χαθεί ολόκληρη η σεζόν και πως τοπικές κοινωνίες που εξαρτώνται αποκλειστικά από το χειμερινό τουρισμό απειλούνται να μείνουν χωρίς εισόδημα.

Ο Γιώργος Σταυρινός ιδιοκτήτης εταιρείας υπαίθριων δραστηριοτήτων «Ηappy Μountain» και καταστήματος λιανικού εμπορίου χειμερινού αθλητισμού στη Θεσσαλονίκη τονίζει τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στον συγκεκριμένο κλάδο.

Αναλυτικά όσα είπε

«Η κατάσταση στον κλάδο είναι τραγική. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση αν θα ανοίξουν τα χιονοδρομικά και πότε θα γίνει αυτό. Όλες αυτές οι επιχειρήσεις απειλούνται με αφανισμό, αν, όπως διαφαίνεται, χάνουμε όλη τη σεζόν».

«Στο περσινό lοckdown χάθηκαν περίπου τα 2/5 της σεζόν. Την τωρινή περίοδο οι επιχειρήσεις μας κάνουν από το 70 έως το 100% του ετήσιου τζίρου τους. Αν τυχόν και χαθεί και αυτή, χάνεται μία ολόκληρη χρόνια».

«Η χιονοδρομική σεζόν στην Ελλάδα διαρκεί συνήθως δυόμισι με τρεις μήνες, ενώ οι ημέρες που μπορεί κάποιος να κάνει σκι αντιστοιχούν στο 50 με 70% αυτού του χρονικού διαστήματος. Χωρίς καλή χιονοκάλυψη δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα χιονοδρομικά, οπότε πολύ λιγότεροι είναι οι τουρίστες στις ορεινές περιοχές».

«Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση. Είμαστε αόρατοι για το Υπουργείο Τουρισμού»

Αναλογιζόμενοι την κατάσταση που έχει δημιουργήσει η πανδημία στην υγεία και την οικονομία, επαγγελματίες του χειμερινού τουρισμού και αθλητισμού, δημιούργησαν για πρώτη φορά μία κίνηση με στόχο την ενημέρωση της κυβέρνησης για τα προβλήματα του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό απέστειλαν ανοικτή επιστολή στον πρωθυπουργό κοινοποιώντας την σε αρμόδια υπουργεία και φορείς. Στις 23/12 ακολούθησε μία τηλεδιάσκεψη με τους κ. Σκυλακάκη και Γεωργιάδη από τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, χωρίς όμως όπως ανέφερε ο κ. Σταυρινός να λάβουν κάποια απάντηση στα καίρια ερωτήματά τους για το μέλλον των επιχειρήσεών τους.

Στείλαμε την επιστολή και σε άλλα υπουργεία και στο υπουργείο Τουρισμού. Δυστυχώς είναι σαν να μην υπάρχουμε για το υπουργείο. Εν αντιθέσει με το θερινό τουρισμό, ο χειμερινός τουρισμός είναι αόρατος

Όπως πρόσθεσε, πριν από δύο ημέρες έλαβε ένα μήνυμα από το υπουργείο Τουρισμού ότι έχει στείλει προτάσεις για να βγουν τα πρωτόκολλα λειτουργίας και ότι αναμένεται να εξεταστεί αν θα ανοίξουν τα χιονοδρομικά.

«Αυτά θα έπρεπε να έχουν γίνει από το Σεπτέμβριο- Οκτώβριο- Νοέμβριο και όχι ενώ έχουμε χάσει το 50% του τζίρου μας ήδη».