Κάρπαθος: Πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης στη μνήμη του θρύλου Στάθη Χατζή

Κάρπαθος: Πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης στη μνήμη του θρύλου Στάθη Χατζή

Ιούλιος 11, 2016 - 14:54
Date: 
16/07/2016

Ο Δήμος Καρπάθου αποφάσισε τη διοργάνωση του Πρωταθλήματος Ελεύθερης Κατάδυσης «Σκανταλόπετρα» στα Πηγάδια Καρπάθου από 16 έως 19 Ιουλίου  στην μνήμη του θρύλου των καταδύσεων Στάθη Χατζή για τα 80 χρόνια από τον θάνατο του.

Αξίζει να διαβάσετε το περιστατικό που έκανε γνωστό τον Στάθη Χατζή στη παγκόσμια κοινότητα ελεύθερης κατάδυσης και περιγράφεται χαρακτηριστικά από το Δήμο Καρπάθου.

Το περιστατικό συνέβη στην θάλασσα της Καρπάθου στις 16-7-1913 με πρωταγωνιστή τον Συμιακό δύτη με αφορμή την απώλεια της άγκυρας ενός πλοίου του Ιταλικού Ναυτικού, του θωρηκτού Regina Margarita.  Το περιστατικό αυτό είναι καταχωρημένο στο ημερολόγιο του πλοίου και αποτελεί πλέον ένα μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο που όμοιο του δεν έχει καταγραφεί σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Τον Ιούλιο λοιπόν του 1913 η Ιταλική αυτή Ναυαρχίδα προσπαθώντας να αγκυροβολήσει στα Πηγάδια Καρπάθου λίγο έξω από το νησί Δεσποτικό, απώλεσε την άγκυρα του, θρηνώντας μάλιστα και ένα θύμα, τον υποπλοίαρχο Giorgio Proli και τραυματίζοντας πολλούς ναύτες.  Οι προσπάθειες των δυτών του πλοίου για την ανεύρεση της άγκυρας απέβησαν άκαρπες και επειδή εθίγετο το γόητρο του πλοιάρχου και κατ’ επέκταση του Ιταλικού Ναυτικού, ο πλοίαρχος αναζητεί άλλους δύτες με σκάφανδρα στην Κάλυμνο.  

Το βάθος, όμως των 70-80 μέτρων ήταν απαγορευτικό για εκείνη την εποχή και γι’ αυτό συνέστησαν στον πλοίαρχο να ψάξει στην Σύμη τον Στάθη Χατζή, που – ίσως- μόνο εκείνος θα μπορούσε να αποτολμήσει μια τέτοια απόπειρα.  Το θωρηκτό πήγε στη Σύμη, ο Χατζής βρέθηκε και δέχτηκε να δοκιμάσει.  Το πλοίο επιστρέφει στην Κάρπαθο, ο Χατζής αποτολμά με ελεύθερη κατάδυση και μόνο με τη βοήθεια μιας πέτρας, που την ονόμαζαν «καμπανέλι» στη Σύμη καταφέρνει να εντοπίσει, να δέσει και έτσι να ανασυρθεί η άγκυρα από βάθος 88 μέτρων, σώζοντας έτσι τη τιμή και το γόητρο του Ιταλικού Ναυτικού.  Το απίστευτο αυτό κατόρθωμα, μοναδικό σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, συγκλονίζει ακόμα και σήμερα χιλιάδες βουτηχτές και επιστήμονες. Όλοι δε οι παγκόσμιοι πρωταθλητές ελεύθερης κατάδυσης παραλληλίζουν τον Στάθη Χατζή με τον Γλαύκο, τον μυθικό θεό της θάλασσας.

Στο πλαίσιο του πρωταθλήματος ελεύθερης κατάδυσης  θα διοργανωθεί στη μνήμη του θρυλικού βουτηχτή Στάθη Χατζή, στον τόπο του απίστευτου άθλου του, αναπαράσταση της βουτιάς από επιλεγμένους αθλητές, οι οποίοι έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή στην  διοργάνωση.

Το αθλητικό αυτό γεγονός έχει και ιστορικό ενδιαφέρον καθώς είναι η συνέχεια του αρχαίου ελληνικού «Βούττου», που αναφέρει ο Όμηρος (Ιλιάδα, Ραψ. Π στιχ. 733-750), δηλαδή του πιο δύσκολου επαγγέλματος που αναγκαζόταν να κάνει ο άνθρωπος για να ζήσει την οικογένεια του.

από το tornos-news.gr