Η 13η αναβίωση των Λυκαίων Αγώνων

Η 13η αναβίωση των Λυκαίων Αγώνων

Ιούνιος 30, 2022 - 11:04

Τα Αρχαία Λύκαια ήταν αθλητικοί και μουσικοί αγώνες του Αρκαδικού λαού αφιερωμένοι στο Λύκαιο Δία και τον Πάνα και καθιερώθηκαν από τον μυθικό Λυκάονα που βασίλαψε μετά τον Πελασγό. Τα αρχαία Λύκαια ετελούντο στο Λύκαιο όρος στα εκεί ιερά των θεών Δία και Πάνα κάθε τέσσερα χρόνια. Στην αρχή εγίνετο θυσία στο βωμό του Λύκαιου Δία στην κορυφή του Λύκαιου όρους και μετα επραγματοποιούντο πλήθος από αθλητικά και ιππευτικά αγωνίσματα ανδρών και παίδων και μουσικών αγώνων.

Τα σύγχρονα Λύκαια αναβιώνονται από το 1973 από το Σύλλογο Άνω Καρυωτών και την Κοινότητα Άνω Καρυών και από το 2001 σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Μεγαλόπολης. Έχουν σαν κέντρο τους τον Αρχαιολογικό χώρο του Λυκαίου όρους και σαν λίκνο την ιερή για τους αρχαίους Αρκάδες κορυφή του.
Γίνονται στο ίδιο ακριβώς σημείο που ετελούντο και στην Αρχαιότητα με τον ίδιο σχεδόν αρχαιοπρεπή τρόπο και σε ύψος 1300 μέτρα.
Τα σημερινό Λύκαια διατηρούν άθικτα τα αγνά και πραγματικά ιδανικά τους και θα παραμείνουν για πάντα αγώνες "Στεφανίτες και όχι Χρηματίτες" με έπαθλα το κλαδί της αγριελιάς και ένα μικρό χάλκινο τριποδίσκο όπως στην αρχαιότητα.

Φέτος τα Λύκαια θα πραγματοποιηθούν με καθυστέρηση ενός έτους (λόγω πανδημίας) από 31 Ιουλίου έως 7 Αυγούστου 2022.

Σοφία Κακουλίδου στην ομάδα ΑΝΩ ΚΑΡΥΕΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ - "ΛΥΚΑΙΑ"

Λ Υ Κ Α Ι Α  2 0 22 -  13η     Α Ν Α Β Ι Ω Σ Η 

 ΤΑ  ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ: Κυριακή 7 Αυγούστου 2022, έναρξη 8.30 π.μ.

ΛΥΚΑΙΑ 2022 ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ by Arcadiaportal.gr on Scribd Πατήστε ΕΔΩ