ERZBERGRODEO 2013 – Θεοί και ήρωες (video)

ERZBERGRODEO 2013 – Θεοί και ήρωες (video)

Ιούνιος 04, 2013 - 22:40

Το ελάχιστο φως του ήλιου κρύβεται πίσω από τις κορυφές των βουνών στο λατομείο του Erzberg. Η δέκατη ένατη εκδοχή του Erzbergrodeo ήταν και η πλέον σκληρή στην ιστορία του. Και στα βουνά της Αυστρίας αποδείχτηκε για άλλη μία φορά ότι στο extreme enduro υπάρχουν Θεοί, σαν τον Graham Jarvis, και ήρωες, όπως οι δεκάδες ιδιώτες ανάμεσα στους οποίους κι ένας Έλληνας.

Η πρόγνωση του καιρού, για όλη την εβδομάδα πριν το φετινό Erzbergrodeo, έδειχνε βροχές και καταιγίδες και όχι μόνο δεν διαψεύστηκε, αλλά τα πράγματα έγιναν ακόμη χειρότερα μετά την έντονη χιονόπτωση δύο βράδια πριν τον μεγάλο αγώνας της Κυριακής, το Red Bull Hare Scramble. Φανταστείτε 1.500 αναβάτες, από κάθε γωνία της γης, να υποφέρουν από την βροχή, το κρύο, την λάσπη και τα αδύνατα περάσματα, αλλά να μάχονται μέχρι το τέλος.
Στον φετινό αγώνα, τρεις αναβάτες από την Ελλάδα αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν το όνειρο της συμμετοχής στην φημισμένη οργάνωση. Ο Ανδρέας Παραγιός, από τα μονοπάτια της Καβάλας, μετά την νίκη του στην κατηγορία Hobby Single του Red Bull Romaniacs το 2011, θα δοκιμαζόταν σε έναν ακόμη διεθνή αγώνα extreme enduro. Μαζί με τον Ανδρέα, στην Αυστρία βρέθηκαν και δύο ακόμη Έλληνες, δύο φίλοι από την Κατερίνη, ο Θοδωρής Βασιλάκης και ο Λευτέρης Νότου, στην πρώτη τους απόπειρα σε διεθνή αγώνα αυτού του επιπέδου.
Ο αγώνας ξεκίνησε παραδοσιακά με το πρώτο εκ των δύο προγραμματισμένων περασμάτων στα ανοιχτά κομμάτια του Generali Iron Road Prologue, το πρωί της Παρασκευής. Κάπου στα μέσα, όμως, του αγώνα αυτού, η κορυφή του βουνού καλύφτηκε με ένα παχύ στρώμα ομίχλης, αναγκάζοντας έτσι τους οργανωτές να τον διακόψουν. Την στιγμή εκείνη, οι δύο από τους τρεις Έλληνες, ο Λευτέρης Νότου και ο Θοδωρής Βασιλάκης είχαν ήδη κάνει το πέρασμά τους. Οι υπόλοιποι αναβάτες, μεταξύ των οποίων και ο Ανδρέας Παραγιός, θα είχαν την ευκαιρία για το ένα και μοναδικό τελικά πέρασμα του Generali Iron Road Prologue, την αμέσως επόμενη ημέρα.
Τα αποτελέσματα του Generali Iron Road Prologue, που θα έκριναν την πρόκριση των αναβατών στο Red Bull Hare Scramble της Κυριακής, βγήκαν αργά το βράδυ του Σάββατου. Ο Λευτέρης Νότου και ο Θοδωρής Βασιλάκης, δεν μπόρεσαν λόγω της ομίχλης να οδηγήσουν στο 100% των δυνατοτήτων τους, κι έμειναν εκτός των πρώτων 500 αναβατών που θα προκρίνονταν. Την ίδια στιγμή, με ένα αλάνθαστο πέρασμα, ο Ανδρέας Παραγιός, πήρε την θέση 138 και θα έφευγε από την τρίτη γραμμή εκκίνησης την Κυριακή (εκκινούν ανά 50).
Με την βροχή να δυναμώνει, όλη τη νύχτα πριν τον μεγάλο αγώνα του Red Bull Hare Scramble, ο χώρος εκκίνησης μετατράπηκε σε μία τεράστια λίμνη. Ο περσινός νικητής, Jonny Walker, πετάχτηκε μπροστά και έστριψε πρώτος. Μπήκε με μανία στην κίτρινη λίμνη λάσπης, όμως η μοτοσυκλέτα του πήρε νερά και έσβησε. Και τα προβλήματα για τους περισσότερους αναβάτες ξεκίνησαν μόλις λίγα μέτρα μετά την εκκίνηση. Η πρώτη κάθετη ανηφόρα, μία κόλαση κινούμενης λάσπης και πέτρας, μετατράπηκε σε κολαστήριο. Τυχερός, βρήκε ένα καλό πάτημα και πέρασε γρήγορα ο Graham Jarvis, ταξιδεύοντας για τη νίκη, που τελικά ήρθε με μία τεράστια διαφορά από τον δεύτερο, Andreas Lettenbichler. Για πρώτη φορά στην καριέρα του, στο βάθρο και την τρίτη θέση του Red Bull Hare Scramble, ανέβηκε ο Ισπανός Alfredo Gomez.
Τα προβλήματα για τον μοναδικό Έλληνα του αγώνα της Κυριακής, Ανδρέα Παραγιό, άρχισαν νωρίς. Από την πρώτη κιόλας αδύνατη ανηφόρα, ο Ανδρέας έχασε πολύ χρόνο λόγω κολλήματος ενός αναβάτη εμπρός του. Τελικά κατάφερε να ανέβει, για να διαπιστώσει λίγο αργότερα πως μία μηχανική βλάβη θα έκανε την ζωή του ακόμη πιο δύσκολη. Πραγματικός ήρωας, ο Ανδρέας συνέχισε πέρα από τα όρια αντοχής του, φθάνοντας χωρίς συμπλέκτη στην μοτοσυκλέτα του, μέχρι το έβδομο checkpoint του αγώνα.

Από το edbull.com.gr