Ελεύθερος ο καταδυτικός τουρισμός σε όλη την Ελλάδα

Ελεύθερος ο καταδυτικός τουρισμός σε όλη την Ελλάδα

Μάιος 16, 2020 - 14:23

Με βάση τα άρθρα του νομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες  Παρασκευή 15 Μαΐου, ο καταδυτικός τουρισμός επιτρέπεται ελεύθερα σε ολόκληρη την επικράτεια, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων περιοχών που βρίσκονται γειτονικά σε καταδυτικά πάρκα, ανεξαρτήτως βάθους κατάδυσης, με ορισμένες επιφυλάξεις που τίθενται ρητά στο παρόν νομοθέτημα.

Ακόμη, προσδιορίζονται οι περιοχές της ελληνικής επικράτειας εντός των οποίων απαγορεύεται ο καταδυτικός τουρισμός: σε θαλάσσιες περιοχές που αποτελούν πεδίο ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων και οι περιοχές όπου απαγορεύονται οι καταδύσεις αναψυχής με αυτόνομη καταδυτική συσκευή. Προβλέπεται ακόμη ότι υπό όρους και προϋποθέσεις ο καταδυτικός τουρισμός επιτρέπεται σε συγκεκριμένα οικολογικά ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα. Με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πραγματοποιείται η οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών ενάλιων αρχαιολογικών χώρων.

Παράλληλα, καταργείται η υποχρέωση συνοδείας επισκεπτών αυτοδυτών από δύτες αρχαιολόγους ή φύλακες αρχαιοτήτων (ο αριθμός των εν ενεργεία καταδυόμενων αρχαιολόγων είναι υπερβολικά μικρός για το σύνολο της Χώρας) στους επισκέψιμους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους και πλέον οι καταδύσεις επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνον με συνοδεία από αναγνωρισμένους εν ενεργεία και νομίμως αδειοδοτημένους παρόχους καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής.