«Dolphin man»: η συναρπαστική ιστορία του θρυλικού δύτη Ζακ Μαγιόλ

«Dolphin man»: η συναρπαστική ιστορία του θρυλικού δύτη Ζακ Μαγιόλ

Ιανουάριος 31, 2018 - 13:19

Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Χαρίτου στον κινηματογράφο «Δαναός», την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου

Μεταφέροντας το επείγον μήνυμά του για την προστασία της θάλασσας και τη βιωματική εμπειρία της επανασύνδεσης του ανθρώπου με τη φύση, η συναρπαστική ιστορία του θρυλικού δύτη Ζακ Μαγιόλ, ήρωα της ταινίας «Το απέραντο γαλάζιο» του Λικ Μπεσόν, ζωντανεύει στο πρώτο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους του Λευτέρη Χαρίτου, με τίτλο «Dolphin man».

Συμπαραγωγή Ελλάδας, Γαλλίας, Καναδά, Ιαπωνίας και Ιταλίας, η ταινία κάνει την αθηναϊκή της πρεμιέρα στον κινηματογράφο «Δαναός» (λεωφ. Κηφισίας 109), την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου. Εκεί θα βρίσκεται και ο αφηγητής του ντοκιμαντέρ, Ζαν - Μαρκ Μπαρ, ο ηθοποιός που υποδύθηκε τον Μαγιόλ στο «Απέραντο γαλάζιο», ο οποίος, την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, μετά την προβολή των 20.00, θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού.

Παράλληλα, στον ημιώροφο του Δαναού, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει τη 10λεπτη ταινία 360 μοιρών «Dolphin man VR». Η Samsung, με το Gear VR, προσφέρει τη μοναδική ευκαιρία στους θεατές της ταινίας να πραγματοποιήσουν ελεύθερη κατάδυση στον κόσμο της εικονικής πραγματικότητας.

Ο Ζαν - Μαρκ Μπαρ θα βρίσκεται στον Δαναό και την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου και θα απαντήσει στις ερωτήσεις του κοινού, μετά την προβολή των 20.00.

Σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς

Από την Κάρπαθο έως τις Μπαχάμες και από την Έλμπα της Ιταλίας έως την Ινδία και την Ιαπωνία, συγγενείς, φίλοι και «κληρονόμοι» του Μαγιόλ, όπως οι παγκόσμιοι πρωταθλητές κατάδυσης, William Trubridge και Umberto Pelizzari, μοιράζονται το όραμα αυτού του πολυδιάστατου χαρακτήρα που έμελλε να αλλάξει ριζικά τη σχέση μας με τη θάλασσα.

Το «Dolphin man» συνδυάζει σπάνια αρχειακά φιλμ με σύγχρονες υποβρύχιες λήψεις, για να εξερευνήσει πώς ο «άνθρωπος δελφίνι» έγινε το σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς, συνδέοντας την ελεύθερη κατάδυση με ένα εσωτερικό ταξίδι που μας φέρνει σε επαφή με τον βαθύτερο εαυτό μας.

Με αξιόλογη πορεία σε διεθνή Φεστιβάλ

Σε παραγωγή της εταιρείας Anemon, το ντοκιμαντέρ πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των καναλιών SVT - Σουηδία, RTS - Ελβετία, DBS - Ισραήλ και CYBC - Κύπρος, με την υποστήριξη του προγράμματος Creative Europe της Ε.Ε., των κινηματογραφικών φακών Angénieux και της ΑΝΕΚ.

Η ταινία έχει παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων, στα Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τόκιο, της Θεσσαλονίκης και της Αδελαΐδας, ενώ η πρεμιέρα στη βόρειο Αμερική θα γίνει στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μαϊάμι (Μάρτιος 2018). Η κινηματογραφική της διανομή στην Ελλάδα περιλαμβάνει προβολές στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Βόλο και το Ηράκλειο από το Cine Doc,  σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, τη Samsung, το Authentic Big Blue, το WWF, την AIDA, το Moving Docs και το περιοδικό Φωτογράφος.

 

Ειδικές προβολές

Μετά το τέλος των ακόλουθων προβολών, θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό, στην οποία θα συμμετέχει και ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος.

Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου (20:15)                 

Q&A με τον Ζαν - Μαρκ Μπαρ, αφηγητή του «Dolphin man», για το ντοκιμαντέρ, τη φιλία του με τον Μαγιόλ και «Το απέραντο γαλάζιο».

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου (20:15)                       

Q&A με τον Στέλιο Αποστολόπουλο, διευθυντή φωτογραφίας του «Dolphin man», και συζήτηση με το περιοδικό Φωτογράφος για την υποβρύχια φωτογράφιση.

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου (18.15)

Συζήτηση για την προστασία των θαλασσών, με το WWF Ελλάς, το Δίκτυο Μεσόγειος SOS και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.

Κυριακή 4 Φεβρουαρίου (20:15)           

Συζήτηση, με θέμα «Yoga & Άπνοια», με συμμετοχή των δασκάλων γιόγκα: Χριστίνας Καρκανιά, Αντώνη Φραγκάκη και Μιχάλη Φιλίνη.

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου (20:15)

Συζήτηση για την ελεύθερη κατάδυση, με την πρωταθλήτρια Jenna Apokotos, την παγκόσμια ομοσπονδία AIDA και το Authentic Big Blue.

Πληροφορίες
Κινηματογράφος «Δαναός»: λεωφ. Κηφισίας 109 - Αθήνα (στάση μετρό: Πανόρμου), τηλ.: 210 6922655.

Πηγή