Αρκαδία: Κατάδυση σε υποβρύχιο σπήλαιο (pics,vid)

Αρκαδία: Κατάδυση σε υποβρύχιο σπήλαιο (pics,vid)

Μάιος 19, 2020 - 13:03

Σε δύο υποβρύχια σπήλαια, με πολλά χρώματα στην Νότια Κυνουρία, καταδύθηκε ο κ. Μπαρούς Χρήστος, πριν από μερικά χρόνια.

Τα σπήλαια βρίσκονται στο Αρκαδικό χωριό.  Οι εικόνες που ακολουθούν στο ντοκιμαντέρ είναι από τις πρώτες εξερευνήσεις που έχουν γίνει και δείχνουν ένα κομμάτι από τις κρυμμένες ομορφιές που υπάρχουν.

Το πρώτο ενάλιο σπήλαιο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 60 μέτρων από την θάλασσα και η αρχή γίνεται με την κάθοδο περίπου 21 μέτρων μέχρι την είσοδο του σπηλαίου.

Κατά την κατάδυσή τους, οι δύτες ανακαλύπτουν σταλαγμίτες και σταλακτίτες, ψάρια αλλά και σημεία όπου η πρόσμιξη γλυκού και αλμυρού νερού δημιουργεί προβλήματα ορατότητας και θερμοκρασίας.

Λίγα μέτρα πιο δίπλα, στην ίδια περιοχή σε νέα κατάδυση οι δύτες βουτούν σε ένα ακόμα ενάλιο σπήλαιο, πιο προσιτό για τους δύτες.

Όπως μας ενημερώνει ο δύτης το σημείο που πατώνει η κατάβαση είναι 35 μέτρα βάθος. Σε κάποιο σημείο υπάρχει μια βόρεια σπηλαίωση η οποία φτάνει τα 42 μέτρα. Το πολύ στενό πέρασμα όμως δεν επέτρεψε τους ερευνητές να καταδυθούν.

Το γεγονός ότι η παρουσία των ψαριών τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί ή μηδενιστεί προβλημάτισε τους δύτες, οι οποίοι επεσήμαναν ότι σε νέα κατάδυση θα γίνει έρευνα και χαρτογράφηση στην ποιότητα των νερών για πιθανή ύπαρξη αποβλήτων.

Στο ακόλουθο βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε ταινία με εικόνες από καταδύσεις του 2007 και του 2013. Τέλος, να σημειώσουμε ότι το βίντεο είναι υποτιτλισμένο στα Ελληνικά για άτομα με δυσκολία στην ακοή.

To ντοκιμαντέρ είναι του Χρήστου Μπαρούς, δείτε το explorenature.gr

 

Κατάδυση σε υποβρύχιο σπήλαιο-Τυρός, Πελοπόννησος