Rafting στον Μηλεοπόταμο 12/03/2011

Rafting στον Μηλεοπόταμο 12/03/2011

Μάρτιος 15, 2011 - 09:25

Το Σάββατο 12 Μαρτίου ξεκινήσαμε με την Trekking Γρεβενών την κατάβαση στον Μηλεοπόταμο. Ο Μηλεοπόταμος αποτελεί στενό παραπόταμο του Βενέτικου (Βελονιά) ποταμού της Μακεδονίας του νομού Γρεβενών. Ο παραπόταμος αυτός με τα πεντακάθαρα νερά ρέει μέσα από κατακόρυφους κροκαλοπαγείς βράχους νοτιοδυτικά της πόλης των Γρεβενών και πλαισιώνεται από δάση μαύρης πεύκης, ρόμπολας, ελατών, οξιάς και βελανιδιάς.

Η κατάβαση rafting στον Μηλεοπόταμο είναι ιδιαίτερα απαιτητική με συνεχόμενα περάσματα 3ου, 4ου και 5ου βαθμού. Για αυτόν τον λόγο απαιτείται προηγούμενη εμπειρία. Η διαδρομή εξελίσσεται σε ένα αλπικό τοπίο ανάμεσα στα πανύψηλα πεύκα της Πίνδου και καταλήγει στο πολύ εντυπωσιακό φαράγγι του Σπηλαίου. Η κατάβαση στο ποτάμι είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διότι πέραν του όμορφου τοπίου, ο όγκος του νερού και οι πολλές στροφές την κάνουν συναρπαστική.

Ο καιρός ήταν ανοιξιάτικος με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν ιδανικές συνθήκες για μια τέτοιου είδους δραστηριότητα. Μέχρι αυτήν την περίοδο τα επίπεδα νερού ήταν χαμηλά αλλά τις τελευταίες μέρες, λόγω των συνεχών υψηλών θερμοκρασιών αρχίζουν να λιώνουν τα χιόνια στα γύρω βουνά με αποτέλεσμα να γεμίζουν πηγές και ρυάκια που καταλήγουν στον ποταμό.

Αυτήν την εποχή ο Μηλεοπόταμος αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις του rafting και της περιπέτειας εξαιτίας της συνεχής αύξησης της στάθμης του νερού όπως επίσης και των εντυπωσιακων περασμάτων του. Δυστυχώς λόγω των μεγάλων απαιτήσεων δεν μπορέσαμε να έχουμε εικόνες από την κατάβαση.

Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας είχαμε και μικρά απρόοπτα όπως πτώσεις στο ποτάμι, αλλά με την βοήθεια των οδηγών και την ψυχραιμία του πληρώματος, όλα είχαν αίσιο τέλος. Η κατάβαση στον Μηλεοπόταμο αποτελεί μοναδική εμπειρία, καθότι η έντονη γεωλογική διαμόρφωση που συνεχώς ανατρέπεται προκαλεί έντονα συναισθήματα σχέσης ανθρώπου-φύσης, ανθρώπου-ποταμού.

Ανέτα - Δέσποινα

 

Ακολουθεί παλαιότερο video που βρήκαμε στο youtube από το πέρασμα 5ου βαθμού στο Μηλεοπόταμο.

 

youtube://v/3JF0-Ynk2EE