Καμαραϊκό Σπήλαιο

Θέση

Ένα από τα σημαντικότερα λατρευτικά σπήλαια της Κρήτης, βρίσκεται σε απόσταση 3-4 ωρών δύσκολης ανοδικής πορείας βόρεια από το χωριό Καμάρες, σε υψόμετρο 1530. Ακριβώς πάνω από το σπήλαιο βρίσκεται η Μαύρη Κορφή, η μία από τις δύο κορφές που σχηματίζουν τη μυθική Σέλα του Διγενή.

Έχει μήκος περίπου 40μ. και μεγάλη κατηφορική κλίση και καταλήγει σε μικρό θάλαμο, στολισμένο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στο σπήλαιο των Καμαρών, καθώς και σε άλλες περιοχές στη Μεσαρά, στη Φαιστό και αλλού βρέθηκαν ορισμένα από τα ομορφότερα κεραμικά αγγεία της μινωικής εποχής, η τεχνοτροπία των οποίων φέρει το όνομα του σπηλαίου: καμαραϊκά.

Σύμφωνα με τον Paul Faure, το σπήλαιο υπήρξε αρχικά προσωρινό καταφύγιο για μια πολύ σύντομη περίοδο της νεολιθικής εποχής και μετά εξελίσσεται σε τόπο χθόνιας λατρείας στα τέλη της Πρωτομινωικής περιόδου. Κατά την Υστερομινωική εποχή και στις αρχές της εποχής του σιδήρου φιλοξενεί μερικούς πολεμιστές που θάβουν εδώ αιχμές δοράτων.

Τέλος, στις αρχές του αιώνα, το σπήλαιο ανασκάπτεται από αρχαιοκάπηλους. Κατά την τοπική παράδοση κατοικείται από Νεράιδες. Σήμερα δέχεται πολλούς επισκέπτες το καλοκαίρι.

πληροφορίες από το incrediblecrete.gr

Location