Επενδύσεις Γάλλων σε χιονοδρομικά κέντρα του Κοσόβου

Επενδύσεις Γάλλων σε χιονοδρομικά κέντρα του Κοσόβου

Φεβρουάριος 26, 2016 - 12:26

Ρεπορτάζ της Καθημερινής μας θυμίζει  τα ξεχασμένα χιονοδρομικά κέντρα του Κοσσόβου και μας γυρνάει πίσω στο χρόνο, πριν τους βομβαριδσμούς στα Βαλκάνια όπου υπήρχε το σκι! Και η Γιουγκοσλαβία είχε πολύ σκι, από την Κρανίσκια Γκόρα στον βορρά μέχρι την Παπόβα Σάπκα στον νότο. Το άθλημα έγινε εξαιρετικά δημοφιλές όταν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 1984 διεξήχθησαν στο Σεράγεβο, και ο Σλοβένος Γιούρε Φράνκο κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στο σλάλομ, το πρώτο γιουγκοσλαβικό μετάλλιο των Χειμερινών Ολυμπιακών στην Ιστορία της χώρας. Η Μπρεζοβίτσα, 400 περίπου χλμ. νοτιοανατολικά του Σεράγεβο, λειτούργησε ως εφεδρική πίστα σε αυτούς τους αγώνες, αλλά οι πιο έμπειροι σκιέρ της Γιουγκοσλαβίας γνώριζαν ότι η περιοχή προσφέρει από τις πλέον απότομες πλαγιές έναντι του φτηνότερου αντιτίμου.

Στη δεκαετία του ‘80, τη χρυσή δεκαετία, 10 λιφτ εξυπηρετούσαν εννέα διαδρόμους, αν και η αληθινή μαγεία εντοπιζόταν στις ελεύθερες διαδρομές. DJ από το Βελιγράδι και τα Σκόπια διατηρούσαν τη γιορτινή ατμόσφαιρα ώς τα ξημερώματα. Η Μπρεζοβίτσα επέζησε των πολέμων όχι όμως και της ειρήνης.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, η σερβική INEX, που διαχειριζόταν το θέρετρο, σταμάτησε να επενδύει στην περιοχή, και όλα άρχισαν να καταρρέουν. Ενα από τα κεντρικά ξενοδοχεία, το άχαρο τετράγωνο πρίσμα, έγινε ένα τσιμεντένιο κέλυφος. Η πίστα της ντισκοτέκ πάγωσε. Ενα προς ένα τα λιφτ άρχισαν να καταστρέφονται, με αποτέλεσμα το 2013 να μη λειτουργεί κανένα από αυτά. Το χιονοδρομικό κέντρο νέκρωσε.

Στη συνέχεια, τον περασμένο Απρίλιο, μια γαλλική κοινοπραξία υπέγραψε συμβόλαιο με το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας του Κοσόβου για να αναζωογονήσει την περιοχή. Το σχέδιο ήταν τόσο φιλόδοξο, ώστε πολλοί ντόπιοι δεν ήταν σίγουροι αν είναι αληθινό. Μια ομάδα από τις μεγαλύτερες αναπτυξιακές εταιρείες στον τομέα της ψυχαγωγίας, ανάμεσά τους η συμβουλευτική MDP Consulting, η κατασκευαστική Egis και η Compagnie des Alpes, η μεγαλύτερη επιχείρηση διοίκησης χιονοδρομικών κέντρων, όπως το Μεριμπέλ και το Βαλ ντ’ Ιζέρ, συμφώνησε να επενδύσει μισό δισ. δολάρια τα επόμενα 17 χρόνια για να κάνει την Μπρεζοβίτσα ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το πλέον πολυσύχναστο χιονοδρομικό κέντρο των Βαλκανίων. Σύμφωνα με τον Τζιμ Τζέιμσον, σύμβουλο που εργάστηκε για το οικονομικό πακέτο, είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στη χώρα μετά τον πόλεμο, αν όχι στην Ιστορία της χώρας.