Φαράγγι Στροπόνων - Μια όαση στη κόλαση της Χιλιαδούς

Φαράγγι Στροπόνων - Μια όαση στη κόλαση της Χιλιαδούς

Ιούλιος 23, 2013 - 11:48

Πριν 2 χρόνια τον Ιούνιου είχα πάει με ένα κολλητό στην Χιλιαδού για διήμερο.

Η Χιλιαδού εκείνη την περίοδο ήταν σχεδόν άδεια. Κατασκηνώσαμε παρόλα αυτά στο ποτάμι δίπλα κάτω από τον πλούσιο ίσκιο των πλάτανων. Η ζέστη αφόρητη το Σάββατο, το μπανάκι στην παραλία οριακά μας έσωσε. Είμασταν όμως οργανωμένοι από πριν.

Είχα τηλεφωνήσει στον ΕΟΣ Χαλκίδας και είχα ρωτήσει πληροφορίες σχετικά με τον χείμμαρο στο φαράγγι Στροπόνων (δίπλα στην παραλία) και όπως με πληροφόρησαν μπορούσε κανείς να το πάρει ανάποδα (από την παραλία προς το χωριό). Συνήθως τα river trekking γίνονται προς τα κατάντη του ποταμού και για ευκολία των συμμετοχόντων αλλά και για τυχόν εμπόδια τα οποία ανάποδα τα περνάς μόνο με αναρρίχηση ενώ κανονικά απλά δυσκολεύεσαι λίγο.

Την Κυριακή χειροτέρεψε η κατάσταση από πλευράς ζέστης, οπότε τι καλύτερο από μια δόση δροσιάς στο φαράγγι.

Η διαδρομή ξεκινά από την παραλία και καταλήγει σε μια μικρή τσιμεντένια γέφυρα πίσω από τη πηγή του χωριού Στρόπονες. Η διάρκεια της πορείας 2-3 ώρες μαζί με κάτι μικρά διαλείμματα για πλατσουρίσματα.

Το ρέμα λοιπόν, είναι ένας χείμμαρος που ανά τόπους βλέπεις πολλά φερτά υλικά (δέντρα, βράχοι κλπ) τα οποία κάνουν το τελευταίο τέταρτο της διαδρομής παιχνιδιάρικο. Στην αρχή το ρέμα είναι αρκετά ανοιχτό και μετά από κανά μισάωρο αρχίζει και στενέυει. Δεν γίνεται ποτέ φαράγγι με κάθετα στενα τοιχώματα και λοιπά αλλά μπορεί κανεις να πει ότι απλά περιορίζεται από τις ορθοπλαγιές. Στην πορεία είσαι σχεδόν όλη την ώρα στον ίσκιο και συν ένα ελαφρύ αεράκι κατά μήκος της κοίτης κάνουν το καλοκαίρι την διαδρομή όαση. Νερό δεν έχει πολύ αλλά που και που σχηματίζονται μερικές μικρές βάθρες όπου μπορείς να ξαπλώσεις και να ξεπαγιάσεις...

Τελικά αφού ήπιαμε και ένα καφεδάκι στο χωρίο μας κατέβασε στις σκηνές μας ένας ντόπιος που θα κατέβαινε προς Χιλιαδού. Αυτή τη φορά το μπάνιο στην παραλία Χιλιαδού ήταν σαφώς καλύτερο από αυτό της προηγούμενης.

Τώρα που το σκέφτομαι, μου φαίνεται ότι καλό ακούγεται για κανά επόμενο σουκου. Άσε που οι φώτογραφίες μου είναι λες και τις τράβηξε ο παππούς μου..

 

chatnoir