Υποθαλάσσιο μουσείο σε Σποράδες, Παγασητικό

Υποθαλάσσιο μουσείο σε Σποράδες, Παγασητικό

Ιανουάριος 16, 2015 - 17:44

Καταδυτικός τουρισμός -για γερά βαλάντια- σε θαλάσσιες περιοχές με αρχαία ναυάγια. Το ΚΑΣ ενέκρινε τη μελέτη για την ανάδειξη 4 ναυαγίων.

Ποιά ναυάγια, σύμφωνα με τη μελέτη, κηρύσσονται επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι. Πού είναι ο στόχος του ΥΠΠΟΑ, πότε και με ποιόν τρόπο θα είναι επισκέψιμα.

Ο λόγος για τον οποίον συναίνεσε το ΚΑΣ είναι πως ο καταδυτικός τουρισμός απευθύνεται σε τουρίστες υψηλού οικονομικού επιπέδου.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιοενέκρινε μελέτη για την ανάδειξη τεσσάρων ναυαγίων σε επισκέψιμους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους, σε θαλάσσιες περιοχές των Σποράδων και στον δυτικό Παγασητικό -το δεύτερο καταδυτικό πάρκο μετά την Πύλο και τηΜεθώνη.

Ο λόγος για τον οποίον συναίνεσε το ΚΑΣ -πάντα υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι, οι καταδύσεις θα γίνονται με σεβασμό στα αρχαία ναυάγια, όπως είπε η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ, Λίνα Μενδώνη- είναι πως ο καταδυτικός τουρισμός απευθύνεται σε τουρίστες υψηλού οικονομικού επιπέδου.

Η μελέτη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης το οποίο προωθεί η περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ το έργο χρηματοδοτείται από επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Η ειδική επιτροπή που αναλαμβάνει την παρακολούθηση του, απαρτίζεται από μέλη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της Διεύθυνσης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ.

Τα τέσσερα αρχαία ναυάγια

Τα αρχαία ναυάγια τα οποία κηρύσσονται επισκέψιμοι ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι είναι: 

Το ναυάγιο στη νήσο Περιστέρα (Αλόννησο), που χρονολογείται στον 5ο αιώνα π.Χ. και το οποίο αποτελείται από μια συσσώρευση αμφορέων σε δύο επάλληλα στρώματα, μήκους 25 μ. και πλάτους 12 μ.

Το βυζαντινό ναυάγιο στη νησίδα Κίκυνθο, συλημένο από το παρελθόν και με ελάχιστα δείγματα κεραμικής να το χρονολογούν μεταξύ 9ου και 13ου αιώνα.

Το ναυάγιο στη θέση Ακρα Γλάρος, επίσης της βυζαντινής περιόδου, στο οποίο βρίσκονται κατά χώραν άγκυρες (που ίσως υποδεικνύουν και την ύπαρξη κι άλλου ναυαγίου στην περιοχή).

Το ναυάγιο στη θέση Τηλέγραφος των μέσων του 4ου αι. μ.Χ., που λόγω της μεγάλης κλίσης του βυθού έχει διασπαρθεί σε μεγάλη έκταση.

Καθοδηγούμενη κατάδυση έως και 40 μ. 

Το υποθαλάσσιο μουσείο θα υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες - δύτες το καλοκαίρι του 2016.

Θα επιτρέπονται, μεταξύ άλλων,  η καθοδηγούμενη κατάδυση σε βάθος ως και 40 μ. των επισκεπτών -υπό συνοδεία δυτώνοργανωμένης κατάδυσης και της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, που θα έχει και την εποπτεία- για επισκόπηση του βυθού με ή χωρίς τη χρήση αυτόνομων αναπνευστικών συσκευών, η ερασιτεχνική φωτογράφηση και η επισκόπηση του βυθού με σκάφη διαφανούς πυθμένα -δηλαδή, μικρά υποβρύχια, το οποίο δεν αφορά στο άμεσο μέλλον.

Αυτά, σύμφωνα τουλάχιστον με το σχέδιο της σχετικής κοινής υπουργικής απόφασης, που επίσης παρουσιάστηκε και πήρε το «πράσινο φως» από τα μέλη του ΚΑΣ.

Μεθώνη, Ναυαρίνο

Είναι η πρώτη κοινή υπουργική απόφαση που χαρακτηρίζει καταδυτικά πάρκα δύο θαλάσσιες περιοχές της χώρας.

Το πρώτο καταδυτικό πάρκο καταλαμβάνει τον ενάλιο αρχαιολογικό χώρο της Μεθώνης, με τα ρωμαϊκά ναυάγια με τους κίονες από το περιστύλιο του ναού του Ηρώδη και τις γλυπτές σαρκοφάγους της Τροίας.

Το δεύτερο πάρκο, στον όρμο του Ναυαρίνου, αφορά στο σύγχρονο ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου «Irene Serenade» που βυθίσθηκε το 1978 και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο επισκέψιμο ναυάγιο στον κόσμο.

Πηγή: thetoc.gr