Χιόνι, Χριστούγεννα και σκι - Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τραυματισμοί

Χιόνι, Χριστούγεννα και σκι - Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τραυματισμοί

Δεκέμβριος 25, 2012 - 11:29

Ο χειμώνας έχει ήδη φτάσει και το κρύο χαμηλώνει την θερμοκρασία. Οι χειμερινές διακοπές και αποδράσεις είναι συνδυασμένες με το χιόνι και το σκι και το snowboard τώρα τελευταία, να είναι από τα αθλήματα-χόμπι που έχουν την τιμητική τους τον χειμώνα και στην Ελλάδα.

Όπως όμως όλα τα αθλήματα έτσι και το σκι μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς. Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να αποτρέψουμε δυσάρεστες καταστάσεις και να απολαύσυμε το αγαπημένο μας άθλημα και χόμπι με όσο το δυνατό λιγότερα ατυχήματα. Το πόδι μας μέσα στην μπότα του σκι λειτουργεί όπως το φρένο, το γκάζι και το αμορτισέρ του σώματος στο χιόνι.

Αναπτύσσονται ροπές 18 φορές το βάρος του σώματος που μπορούν με την κακή τεχνική και τον κακό εξοπλισμό να δημιουργήσουν κακώσεις άμεσα και έμμεσα.

Η ΜΠΟΤΑ ΤΟΥ ΣΚΙ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΔΙ
Πρέπει το πόδι να μπαίνει σφιχτά στην μπότα και να δίνει την αίσθηση σταθερότητας και άνεσης.
Αν το πόδι είναι πολύ σφιχτά μέσα στην μπότα, τότε μπορεί να έχουμε κακή κυκλοφορία, φυσαλίδες τριβής, ερεθισμούς και υπονύχια αιματώματα τα πράγματα γίνονται χειρότερα αν έχουμε εμβιομηχανικές παραλλαγές (π.χ. κοιλοποδία, πλατυποδία). 8 στους 10 σκιέρ βλαισοποιούν τα γόνατα, με αποτέλεσμα αύξηση της πίεσης στον πρόσθιο πόδα σησαμοειδίτιδα απαγωγή και έξω στροφή. 2 στους 10 σκιέρ ραιβοποιούν τα γόνατα με αποτέλεσμα υπτιασμό,αιμωδίες. Σε τέτοιου είδους περιπτώσεις χρήσιμο είναι να προσαρμόζονται μέσα στις μπότες είδικά πέλματα κατόπιν λήψης προπλάσματος ή πελματογραφήματος ώστε να υπάρχει σωστή βάση στήριξης που θα κάνει πιο σταθερό το κάτω άκρο ώστε στις στροφικές κινήσεις να υπάρχιε πιο αρμονική κίνηση με λιγότερες ροπές.

Η ΜΠΟΤΑ ΤΟΥ SNOWBOARD
Με μαλακή μπότα και χαλαρές δέστρες υπάρχει κίνδυνος για κατάγματα και διαστρέμματα του άκρου πόδα & ποδοκνημικής
Με σκληρή μπότα και σφιχτές δέστρες υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για συνδεσμικές βλάβες του γόνατος (μηνίσκος, πρόσθιος χιαστός) και κατάγματα άνωθεν της μπότας.

ΟΙ ΚΑΛΤΣΕΣ
Θα πρέπει να διατηρούν τα πόδια ζεστά και στεγνά, αλλά και να «απάγουν» τον ιδρώτα, των ποδιών και να τα επιτρέπουν να αναπνέουν.
Θέλουμε λεπτή κάλτσα, χωρίς να διπλώνει ποτέ 100% βαμβακερή καλύτερο είναι το μίγμα ακρυλικής με βαμβακερή.

ΠΡΟΛΗΨΗ
Πρέπει να δώσουμε έμφαση στις ασκήσεις διατάσεως πριν και μετά το σκί
Το κρύο δημιουργεί εύκολα μυικό σπασμό. Κάνουμε με κεκαμμένα γόνατα, αλλαγές κινητικής κατάστασης στα κάτω άκρα.
Διατάσεις τετρακεφάλου, δικεφάλου, γαστροκνημίας και πελματιαίας, απονεύρωσης
Ενδυνάμωση αυτοχθόνων και εξωγενών μυών του ποδιού.

ΚΡΥΟΠΑΓΗΜΑΤΑ
Στα κρυοπαγήματα υπάρχει υποθερμική βλάβη, λόγω αγγειοσύσπασης των περιφερικών αγγείων, και είναι χειρότερα με υγρασία και αέρα. Υπάρχουν
4 στάδια κατά Orr & Fainer. Πρέπει άμεσα να προβούμε σε επαναθέρμανση του σκέλους με θερμά μπάνια στους 38-440C, σε βαρύτερες καταστάσεις το υπερβαρικό οξυγόνο είναι χρήσιμο.
Παρακάτω παραθέτουμε ένα πίνακα που δείχνει στατιστικά τις κακώσεις ανά περιοχή του σώματος από άσκηση με SNOWBOARD

Θάνος Μπαδέκας
ορθοπαιδικός χειρουργός

Πηγή: podi.gr