Βουτιές με καρχαρίες -Το ατρόμητο ζευγάρι από την Ισπανία που κολυμπά δίπλα τους χωρίς προστασία [εικόνες]

Βουτιές με καρχαρίες -Το ατρόμητο ζευγάρι από την Ισπανία που κολυμπά δίπλα τους χωρίς προστασία [εικόνες]

Απρίλιος 22, 2014 - 17:19

Αν δείτε καρχαρία, μείνετε ακίνητος. Η συμβουλή ακούγεται ιδιαίτερα καλή, αλλά ποιος μπορεί να την εφαρμόσει; Εκτός αν έχει παγώσει από το φόβο του. Κι όμως, ένα ατρόμητο ζευγάρι από την Ισπανία όχι μόνο το πραγματοποιεί, αλλά επιδιώκει να κάνει βουτιές ανάμεσα στους καρχαρίες, χωρίς μάλιστα εξοπλισμό για την προστασία τους.

Ο Εουσέμπιο και η Κριστίνα Σαένζ ντε Σανταμαρία είναι λάτρεις της ελεύθερης κατάδυσης -έχουν άλλωστε μία σχολή στην Ταϊλάνδη- και γυρίζουν στον κόσμο για αυτά τα «ραντεβού» που θα τρόμαζαν κάθε λογικό άνθρωπο. Κάθονται στο βυθό και αφήνουν τους καρχαρίες να τους πλησιάζουν σε απόσταση αναπνοής. Μοναδικό «όπλο» τους, η τεχνική που έχουν αναπτύξει για να περνούν... απαρατήρητοι.

Μία από τις τελευταίες τέτοιες περιπέτειές τους ήταν στο νησί Ροατάν, στην Ονδούρα, από την οποία δημοσίευσε φωτογραφίες η Guardian. Σε αυτές, ο Εουσέμπιο και η Κριστίνα βρίσκονται στο βυθό, με τους καρχαρίες να τους περιτριγυρίζουν, ενώ εκείνοι είναι σχεδόν ακίνητοι. «Η ομορφιά της ελεύθερης κατάδυσης είναι πως δεν έχεις το θορυβώδη εξοπλισμό που μπορεί να αποθαρρύνει τα ψάρια να πλησιάσουν. Πλάσματα σαν τους καρχαρίες είναι πολύ πιο περίεργα για εκείνους που κάνουν ελεύθερη κατάδυση, καθώς μοιάζουν και εκείνοι με ψάρια», λέει η Κριστίνα στη βρετανική εφημερίδα. Οπως παραδέχεται, όταν κάνουν τη βουτιά είναι δύσκολο να παρακολουθούν τους καρχαρίες, καθώς βρίσκονται παντού γύρω τους.

Στο μπλογκ του, το ζευγάρι εξηγεί και την τεχνική που έχει αναπτύξει, μελετώντας τη «γλώσσα» του σώματος τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για τον καρχαρία. Σε ό,τι αφορά τους ίδιους, κάνουν πολύ χαλαρές κινήσεις κολυμπώντας, ή μένουν σταθεροί σε ένα σημείο, δεν αλλάζουν συχνά κατεύθυνση, έχουν τα χέρια τους κολλημένα στο σώμα τους και προσπαθούν να ελέγξουν το σφυγμό τους, προκειμένου ο καρχαρίας να μην «διαβάσει» το φόβο τους. Την ίδια ώρα τον παρακολουθούν. Μόλις αντιληφθούν ότι αρχίζει να κάνει νευρικές κινήσεις, τότε ξέρουν πως ήρθε η ώρα να σεβαστούν το περιβάλλον του καρχαρία και να αποχωρήσουν, διαφορετικά μπορεί να το πληρώσουν ακριβά.

Πηγή: iefimerida.gr