Urban Climbing: Η εξέλιξη μιας τάσης τον 21ο αιώνα

Urban Climbing: Η εξέλιξη μιας τάσης τον 21ο αιώνα

Μάρτιος 01, 2013 - 17:51

Πώς θα σας φαινόταν αν ο  εξωτερικός τοίχος ενός μεγάλου δημόσιου κτιρίου ή το αθέατο εσωτερικό  μίας τσιμεντένιας γέφυρας αυτοκινητόδρομου μετατρεπόταν σε μία «τεχνητή ασφαλισμένη αθλητική πίστα αναρρίχησης» με τοποθετημένα μόνιμα “πιασίματα” και “πατήματα”?

Πλέον οι διαδρομές διαφοροποιούνται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας τους ενώ κυκλοφορούν στην αγορά προπονητικά βιβλία και guide books για την βελτίωση της τεχνικής και την ενδυνάμωση του εκάστοτε αναρριχητή.

Εάν πρόκειται για τάση, τότε αυτή η μορφή της έρχεται από τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, είναι πολύ δημοφιλής ως ομαδική δραστηριότητα στους νέους και ακούει στον όρο «urban climbing». Όμως δεν πρόκειται για μία νέα «μόδα» καθώς τις καταγεγραμμένες απαρχές της, βρίσκουμε στα τέλη του 19ου αιώνα και μάλιστα κάτω από άλλη φιλοσοφία και μεθοδολογία.

Διάφοροι όροι έχουν χρησιμοποιηθεί εξελικτικά για να περιγράψουν αυτήν  την δραστηριότητα. Όροι όπως buildering (bouldering + building), structuring, stegophily είναι μερικοί από αυτούς ενώ εννοιολογικά έχουν χρησιμοποιηθεί για να περιγράψουν τις διάφορες μορφές του ίδιου είδους, της αστικής αναρρίχησης δηλαδή.

Ο παλαιότερος όρος είναι  η «αναρρίχηση στέγης» ο οποίος υποδηλώνει και το σκοπό για τον  οποίο ξεκίνησε αυτή η τάση. Οι φοιτητές των πανεπιστημιακών κτιρίων όπως αυτά της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ στην Αγγλία, άρχισαν να σκαρφαλώνουν την αρχιτεκτονική των πανεπιστημίων τους προκειμένου να την εξερευνήσουν και παράλληλα να εξερευνήσουν και τις στέγες τους. Αυτή η δραστηριότητα συνέβαινε τις νυχτερινές ώρες και μακριά από τα βλέμματα της αστυνομίας ώστε να διατηρείται το απόρρητο και το μυστήριό της. Το βιβλίο με τον τίτλο «The night climbers of Cambridge”  - ( το 1930) αποκαλύπτει αυτήν την τάση.

Το 1895, ο αλπινιστής Geoffrey Winthrop Young φαίνεται να ήταν ο πρώτος που τεκμηριώνει αυτή τη δραστηριότητα καθώς έγραψε και δημοσίευσε έναν οδηγό «buildering» για το Trinity College του Cambridge. Έτσι ο όρος «νυχτερινή αναρρίχηση» έρχεται να αντικαταστήσει τον ήδη υπάρχον.
Παράλληλα αυτή η δραστηριότητα  γίνεται δημοφιλής στην Β. Αμερική και σε αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες. Εντυπωσιακές πράξεις σκαρφαλώματος σε ουρανοξύστες έρχονται αυτή τη φορά να τραβήξουν τα μάτια του πληθυσμού από αναρριχητές που έχουν στο βιογραφικό τους σκαρφάλωμα εκατοντάδων ψηλών κτιρίων χωρίς την ασφάλεια του σχοινιού ενώ τα ατυχήματα δεν λείπουν.

Το «Buildering» αποτελεί μία ακόμη μορφή αστικής αναρρίχησης και προκύπτει από τον συνδυασμό των λέξεων «building» και «bouldering». Αφορά κατά κύριο λόγο το τραβερσάρισμα σε μικρότερα τμήματα κτιρίων και κατασκευών.

Όπως και να έχει, είτε πρόκειται για τάση,  είτε πρόκειται  για δραστηριότητα ή σπορ η  νέα αυτή προσέγγιση της αστικής  αναρρίχησης φέρνει το βουνό στην πόλη και με ασφάλεια αυτή τη φορά.

Παναγιώτα Μπάρκα

youtube://v/I5gzniB46oQ