Τα τεχνικά στοιχεία του μεγάλου άλματος

Τα τεχνικά στοιχεία του μεγάλου άλματος

Οκτώβριος 15, 2012 - 00:59

Ο Μπάουμγκαρτνερ προετοιμαζόταν επί πέντε χρόνια

Ο 43χρονος Αυστριακός Φελίξ Μπάουμγκαρτνερ έγινε σήμερα ο πρώτος άνθρωπος που σε ελεύθερη πτώση ξεπέρασε την ταχύτητα του ήχου, πηδώντας στο κενό από αερόστατο ηλίου που τον ανέβασε μετά από δίωρη πτήση στο υψόμετρο των 39 χλμ. πάνω από την έρημο του Νέου Μεξικού.

Η ελεύθερη πτώση του αλεξιπτωτιστή διήρκεσε, από την έξοδό του από την κάψουλα μέχρι την προσγείωσή του, 14 λεπτά 19 δεύτερα, και η μέγιστη ταχύτητα ήταν 1.342,8 χλμ. την ώρα.

Το αλεξίπτωτο άνοιξε στα 1.500 μέτρα από τη Γη.

Ο ριψοκίνδυνος Αυστριακός έκανε πενταετή προετοιμασία για το εγχείρημά του. Πριν το άλμα, οι γιατροί τον είχαν προεισοποιήσει για τους κινδύνους, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποβούν μοιραίοι για τη ζωή του.

Ο Μπάουμγκαρτνερ είχε σε αυτή την περιπέτεια εκατό συνεργάτες. Το άλμα που πέτυχε θα μελετηθεί τώρα από τη σκοπιά της ιατρικής και της αεροναυτικής και θα χρησιμεύσει στους αστροναύτες.

Οι άνεμοι καθυστέρησαν σήμερα επί τρίωρο το εγχείρημα αυτό, ενώ την περασμένη Τρίτη το άλμα είχε αναβληθεί.
Τριάντα πέντε κάμερες, στο έδαφος και από ελικόπτερο, μία πάνω στη στολή του Αυστριακού, απαθανάτισαν το ιστορικό εγχείρημα, που μεταδόθηκε στο YouTube, 65 ολόκληρα έτη αφότου ο Αμερικανός πιλότος Τσακ Γέγκερ με αεροπλάνο κατέρριψε το φράγμα του ήχου.

Ο αμερικανός σμηναγός Τζο Κίτινγκερ το 1960 είχε πηδήξει με αλεξίπτωτο από ύψος 31 χιλιάδων μέτρων και μέχρι σήμερα κατείχε το ρεκόρ.

newsbeast.gr