ΣΟΧΤ: Η κορυφαία εκδήλωση ορειβατικού σκι στα βουνά των Τρικάλων

ΣΟΧΤ: Η κορυφαία εκδήλωση ορειβατικού σκι στα βουνά των Τρικάλων

Φεβρουάριος 09, 2017 - 12:09

Στα ορεινά των Τρικάλων πραγματοποιήθηκε μια από τις κορυφαίες εκδηλώσεις ορειβατικού σκι που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το Snow Leopard Day(SLD) που γίνεται με πρωτοβουλία της Dynafit, κορυφαία εταιρία το χώρου, και έχει διεθνές ενδιαφέρον αφού πραγματοποιείται και προβάλλεται μέσα από τα κανάλια της εταιρίας σε όλο τον κόσμο.

Για τη χώρα μας το SLD 2017 πραγματοποιήθηκε στη Νότια Πίνδο από το Σύλλογο Ορειβασίας Χιονοδρομίας Ν. Τρικάλων και την ομάδα του SkiM.gr με την υποστήριξη της Τ.Κ. Νεραϊδοχωρίου και του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου. Η βάση της εκδήλωσης ήταν το Νεραϊδοχώρι Τρικάλων.

Ενθουσιώδεις φίλοι του ορειβατικού σκι έφτασαν στην περιοχή από όλη της Ελλάδα αλλά και από το εξωτερικό.

Το Σάββατο 4/2  πραγματοποιήθηκαν διαδρομές στον ορεινό όγκο Μπουντούρα(Νεράιδα) με σημείο εκκίνησης το εκκλησάκι Αγία Κυριακή, λίγο έξω από το Περτούλι. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες ιδιαίτερα στην κορυφογραμμή δυσκόλεψαν την προσπάθεια των συμμετεχόντων αλλά η εντυπωσιακή κατάβαση μέσα στο δάσος άφησε μια ιδιαίτερα ευχάριστη αίσθηση στο τέλος. Το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε μια σειρά παρουσιάσεων για το ορειβατικό σκι και την ορειβασία στην περιοχή και όχι μόνο.

Την Κυριακή 5/2 ο Κόζιακας είχε την τιμητική του. Η εκκίνηση έγινε από τα Λιβάδια Περτουλίου και οι χιονοδρόμοι κινήθηκαν αρχικά προς το Καταφύγιο Κόζιακα όπου η ομάδα του καταφυγίου τους περίμενε με ζεστό τσάι και χαμόγελο. Από το καταφύγιο κάποιοι κινήθηκαν προς την κορυφή ενώ μια άλλη ομάδα προς Τρύπιο Λιθάρι όπου απόλαυσαν τη θεά προς τον Θεσσαλικό κάμπο και τα γύρω βουνά.

Εκτός όμως από αυτούς που κινήθηκαν προς τις κορυφές αρκετοί ήταν οι φίλοι που είχαν την πρώτη τους εμπειρία με ορειβατικά σκι. Στη βάση του Χιονοδρομικού Κέντρου στήθηκε το Ski Lab της εταιρίας "Κλαουδάτος" και με τη βοήθεια του ΣΟΧΤ οι ενδιαφερόμενοι πραγματοποίησαν μια εκπαιδευτική διαδρομή στο όμορφο δάσος γύρω από την πίστα.

Η συνολική αποτίμηση της εκδήλωσης είναι σίγουρα θετική αφού περισσότεροι από 100 φίλοι του χιονιού συμμετείχαν στις εκδηλώσεις και καταγράφηκαν συνολικά 109.750 μέτρα ανάβασης που θα μεταφραστούν σε οικονομική βοήθεια από την Dyanfit προς το Snow Leopard Trust για τη διάσωση της λεοπάρδαλης του χιονιού που είναι ένα από τα πιο απειλούμενα θηλαστικά στον πλανήτη.

Παράλληλα αναδείχτηκαν και οι φανταστικές δυνατότητες που έχει η περιοχή για την ανάπτυξη του χειμερινού αθλητικού τουρισμού και ιδιαίτερα για το ορειβατικό σκι.

Την εκδήλωση υποστήριξαν η Ταβέρνα Μαργαρίτης(Νεραϊδοχώρι), το ξενοδοχείο Κρούπη (Ελάτη), το ξενοδοχείο Πανόραμα (Νεραϊδοχώρι), ενώ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το καταφύγιο Κόζιακα για την υποδοχή καθώς και την Ε.Ο.Δ. Τρικάλων ,το Μορφωτικό Σύλλογο Νεραϊδοχωρίου "Νεράιδα" και τον σύλλογο Ξενοδόχων "Ξένιος Ζεύς" για την παρουσία τους και την υποστήριξη.

Το ορειβατικό σκι είναι το πιο ραγδαία αναπτυσσόμενο χειμερινό σπορ και η μορφολογία της Ελλάδας αλλά και ιδιαίτερα της περιοχής μας προσφέρεται για διαδρομές με εγχώριο αλλά και διεθνές ενδιαφέρον. Είναι επίσης ένα καθαρό άθλημα, με την έννοια ότι για την πραγματοποίηση του δεν απαιτείτε απολύτως καμιά παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον αλλά ούτε και ιδιαίτερες επενδύσεις σε υποδομές.

Μέσα από δράσεις σαν το SLD αναδεικνύεται ο φυσικός πλούτος της περιοχής μας και κάνουμε γνωστά τα βουνά μας σε όλο τον κόσμο.

από το trikalanews.gr