«Ski police» στο Ιράν ελέγχει τις αποστάσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών στις πίστες

«Ski police» στο Ιράν ελέγχει τις αποστάσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών στις πίστες

Δεκέμβριος 17, 2015 - 12:40

Ο ισλαμικός νόμος στο Ιράν δεν επιτρέπει στις γυναίκες να κάνουν σκι αν δεν συνοδεύονται από τον σύζυγο, τον πατέρα ή τον αδελφό τους. Έτσι η ιρανική αστυνομία πήγε την σχετική απαγόρευση ένα βήμα παραπέρα...

Στο Ιράν είναι γνωστό ότι οι γυναίκες δημοσίως πρέπει να κυκλοφορούν έχοντας το πρόσωπό τους καλυμμένο με την χιτζάμπ (είδος μαντίλας). Τι γίνεται όμως όταν πηγαίνουν για σκι στα βουνά και κανείς δεν τις επιβλέπει; Προφανώς, πετούν την μαντίλα και απελευθερώνονται από την καταπίεση του αυστηρού ισλαμικού νόμου. Όμως, αυτό πια ανήκει στο παρελθόν, αφού ο νόμος θα τις ακολουθεί κατά πόδας ακόμα και στις βουνοπλαγιές!

Πρόσφατα, ο διοικητής της αστυνομίας στην Τεχεράνη, Hossein Sajadinia, επιβεβαίωσε την είδηση που αναφέρθηκε σε τοπικά μέσα και στον διεθνή Τύπο ότι η αστυνομία έχει δημιουργήσει ειδική μονάδα αστυνομίας του σκι που θα αναλάβει δράση στο δημοφιλές τουριστικό θέρετρο στα όρη Ελμπούρζ, έξω από την Τεχεράνη, για την τήρηση του αυστηρού διαχωρισμού μεταξύ ανδρών και γυναικών, όταν κάνουν σκι.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι οι αστυνομικοί της ski police θα φορούν τα κατάλληλα ρούχα για να αντέχουν τις χαμηλές θερμοκρασίες του βουνού, αλλά και για να διαθέτουν την απαραίτητη ευλυγισία καθώς θα κυνηγούν στις βουνοπλαγιές όσους παρανομούν. Επίσης, η αστυνομία έχει φροντίσει γυναίκες αστυνομικοί να κάνουν μαθήματα σκι με στόχο να υπηρετήσουν καλύτερα τα καθήκοντά τους.

Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματούχο της αστυνομίας στην Τεχεράνη η ski police θα επιτηρεί τον διαχωρισμό ανδρών και γυναικών, θα ελέγχει για τυχόν δυνατή μουσική από τους σκιέρ, θα φροντίζει να αποφεύγονται οι σεξουαλικές παρενοχλήσεις και θα ελέγχει τις γυναίκες σκιέρ για να μη βγάζουν την χιτζάμπ.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι νέοι και οι νέες στο Ιράν χαλαρώνουν όταν πηγαίνουν για σκι και οι γυναίκες βγάζουν την χιτζάμπ στα εστιατόρια και στα καφέ στο βουνό. Οι σκληροπυρηνικοί Ιρανοί έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση του προέδρου Χασάν Ροχανί για χαλάρωση των ηθών ενώ την περασμένη εβδομάδα δικαστήριο στην ιστορική πόλη Ισφαχάν απαγόρευσε σε άνδρες και γυναίκες τουρίστες να κάνουν από κοινού πεζοπορία και χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή «προσβολή στις θρησκευτικές αξίες της Ισλαμικής Δημοκρατίας».

Στην Δύση δεν είναι ευρέως γνωστό ότι το Ιράν διαθέτει εξαιρετικές πίστες για σκι και αρκετοί τολμούν να συγκρίνουν τις βουνοπλαγιές του με τον απόλυτο χιονοδρομικό προορισμό, το Άσπεν. Οι καταπράσινες οροσειρές που εκτείνονται έξω από την Τεχεράνη τον χειμώνα μετατρέπονται σε μαγικά ολόλευκα τοπία που προσελκύουν όλο και περισσότερους δυτικούς για να κάνουν σκι.

από το Πρώτο Θέμα