Red Bull Stratos: Από ήρωας των extreme sports σε πρωτοπόρο της αεροδιαστημικής

Red Bull Stratos: Από ήρωας των extreme sports σε πρωτοπόρο της αεροδιαστημικής

Οκτώβριος 06, 2012 - 14:23

Red Bull Stratos - Η αποστολή στην άκρη του διαστήματος έτοιμη για τις 9 Οκτωβρίου!

Ο Αυστριακός λάτρης των extreme sports Felix Baumgartner έχει κάνει πολλά θεαματικά άλματα BASE από πασίγνωστα μέρη όπως το άγαλμα του Χριστού στο Ρίο, οι Πύργοι Πετρόνας στην Κουάλα Λουμπούρ και ο πανύψηλος ουρανοξύστης Ταϊπέι 101.

Είναι, επίσης, ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε τη Μάγχη σε ελεύθερη πτώση, ειδικά διαμορφωμένα φτερά φτιαγμένα από ανθρακόνηματα. Στις 9 Οκτωβρίου, ο 43χρονος Baumgartner θα πραγματοποιήσει το τολμηρότερο ως τώρα εγχείρημά του: την αποστολή Red Bull Stratos.

Γιατί ήθελες να πραγματοποιήσεις αυτή την αποστολή;
Felix Baumgartner: Λατρεύω τις προκλήσεις και το να επιχειρήσω να γίνω ο πρώτος άνθρωπος που θα σπάσει την ταχύτητα του ήχου σε ελεύθερη πτώση είναι μια πρόκληση πραγματικά απαράμιλλη. Όμως αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, αναφορικά με τα κίνητρά μας. Η Red Bull Stratos είναι μια μεγάλη ευκαιρία να συλλέξουμε πληροφορίες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη τεχνικών που θα σώζουν αστροναύτες και πιλότους, ίσως ακόμη και τους αυριανούς τουρίστες του διαστήματος. Αν αποδείξουμε ότι ο άνθρωπος μπορεί να σπάσει την ταχύτητα του ήχου στη στρατόσφαιρα και να επιστρέψει στη Γη, θα έχουμε κάνει ένα βήμα για τη δημιουργία διαδικασιών επείγουσας διαφυγής από τα όρια του διαστήματος οι οποίες δεν υπάρχουν ακόμη.
Το συγκεκριμένο άλμα, θεωρείται οριακό για τις δυνατότητες του ανθρωπίνου σώματος;
Baumgartner: Μία από τις άγνωστες παραμέτρους είναι το πώς το ανθρώπινο σώμα αντιδρά όταν πλησιάζει σε υπερηχητικές ταχύτητες. Οι επιπτώσεις της μετάβασης σε υπερηχητική ταχύτητα και ξανά πίσω δεν είναι γνωστές. Αυτό είναι ένα μόνο από τα πράγματα που ελπίζουμε να μάθουμε. Μια μέρα ίσως είναι εφικτό να φέρνουμε πίσω σώους τους αστροναύτες από το διάστημα σε περίπτωση βλάβης του διαστημικού τους σκάφους. Ακούγεται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, όμως η αεροναυτική σίγουρα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Συνεπώς, τα στοιχεία που θα δείχνουν πώς αντέδρασε ο οργανισμός μου στη διάρκεια της αποστολής θα παράσχουν πολύτιμες πληροφορίες στους ερευνητές.

Καθώς, λοιπόν, η ώρα για την πτώση πλησιάζει, έχεις καμία ανησυχία γι’ αυτό το βήμα προς το άγνωστο;
Baumgartner: Φυσικά. Ωστόσο, καθώς ασχολούμαι τόσον καιρό με ακραία εγχειρήματα, έχω μάθει να εκμεταλλεύομαι το φόβο μου προς όφελός μου. Ο φόβος έχει γίνει πια φίλος μου. Αυτός με σταματά από το να ξεπεράσω υπερβολικά τα όρια. Σε μια τέτοια αποστολή, πρέπει κανείς να είναι ψυχικά πανέτοιμος και να ελέγχει απόλυτα το τι κάνει – κι εγώ προετοιμάζομαι πολύ μεθοδικά. Εξάλλου, έχω εκπληκτικούς συνεργάτες και ξέρω ότι δεν θα συμμετείχαν σε αυτή την αποστολή αν δεν πίστευαν στην επιτυχία της. Έχω εμπιστοσύνη στις ικανότητές τους και η αυτοπεποίθησή τους ενισχύει και τη δική μου.

Οι καρδιακοί παλμοί σου θα είναι υψηλότεροι όχι τις στιγμές ακριβώς πριν πηδήξεις, αλλά όταν σηκωθείς από το κάθισμά σου.
Baumgartner: Έχω αναπτύξει μια λεπτομερή τεχνική διαδικασία την οποία πρέπει να ακολουθήσω πριν το άλμα, 40 ξεχωριστά στάδια που πρέπει να ολοκληρωθούν με συγκεκριμένη σειρά. Αυτή είναι η στιγμή που συνειδητοποιεί κανείς ότι εξαρτάται απόλυτα από την τεχνολογία: σε ένα μέρος όπου δεν υπάρχει κανείς γύρω για να βοηθήσει. Ακριβώς πριν το άλμα, οι καρδιακοί παλμοί μου θα μειωθούν, επειδή τότε εγώ θα ελέγχω τα περισσότερα από όσα συμβαίνουν. Όντας λάτρης της ελεύθερης πτώσης, έχω πραγματοποιήσει 2.500 άλματα, συνεπώς θα έλεγε κανείς ότι αυτή είναι η δουλειά μου. Λίγο πριν ξεκινήσω, θα νιώθω απολύτως στο στοιχείο μου.

Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα, όσον αφορά την ίδια την πτώση;
Baumgartner: Το σώμα μου πρέπει να έχει σταθερή στάση πριν φτάσω την ταχύτητα του ήχου. Με την τόση εμπειρία μου στον αέρα, λογικά δεν θα έχω πρόβλημα, όμως για να σταθεροποιηθώ χρειάζομαι την αντίσταση του ανέμου. Το πρόβλημα είναι πως, για περίπου 30 δευτερόλεπτα, δεν θα υπάρχει απολύτως καμία τριβή με την ατμόσφαιρα, άρα δεν θα μπορώ να ελέγχω την περιδίνηση του σώματός μου. Πάντως, στις δοκιμές που έχουμε κάνει ως τώρα, πάντα καταφέρνω να σταθεροποιούμαι αρκετά γρήγορα, μόλις υπάρξει αρκετός αέρας για να το κάνω.

Οι εργασίες επιδιόρθωσης του θαλαμίσκου επέβαλλαν κάποιες τροποποιήσεις στο αρχικό χρονοδιάγραμμας. Πώς το αντιμετωπίσατε;
Baumgartner: Θα ήταν καλύτερα, βέβαια, αν ο θαλαμίσκος δεν είχε πάθει ζημιά, όμως ήμαστε τυχεροί και οι συνεργάτες μου έκαναν εκπληκτική δουλειά. Για μένα προσωπικά ήταν σημαντικό να ξαναφορτίσω τις μπαταρίες μου, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Πάντα είναι δύσκολο όταν αλλάζει το πρόγραμμα. Όμως, μετά από 25 χρόνια στα extreme sports, έχω συνηθίσει σε τέτοια. Η τελευταία δοκιμή ήταν πλήρως επιτυχημένη και είμαστε έτοιμοι για απογείωση στις 9 Οκτωβρίου.