Πόσο αναγκαία είναι η εκπαίδευση του κοινού για το μέγεθος των μερίδων;

Πόσο αναγκαία είναι η εκπαίδευση του κοινού για το μέγεθος των μερίδων;

Ιανουάριος 01, 2011 - 12:12

«Η ανάγκη ‘μεριδοποίησης’ της τροφής εξυπηρετεί πολλαπλά. Εξυπηρετεί την Πολιτεία, μέσω του ελέγχου που μπορεί να εξασκεί (π.χ. αγορανομικοί έλεγχοι) στη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις που εμπορεύονται την τροφή (εστιατόρια, ταχυφαγεία, μονάδες εστίασης, βιομηχανία τροφίμων κ.ά.).

Εξυπηρετεί την επιστημονική κοινότητα που σχετίζεται με το χώρο της Διατροφής, καθώς δίδεται η δυνατότητα, μέσω της ‘μεριδοποίησης’ και ‘ομαδοποίησης’ των τροφίμων, για εκλαΐκευση και εμπέδωση της θρεπτικής και θερμιδικής τους αξίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα μήνυμα πχ ‘τρώτε 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα’ (Eat 5 a Day) αποτέλεσε και αποτελεί παρότρυνση πολυάριθμων Οργανισμών Υγείας, μερικοί από τους οποίους είναι: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, το Υπουργείο Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας. Για την επιτυχία ενός τέτοιου μηνύματος, που αποσκοπεί στην προαγωγή υγείας, χρειάζεται η εμπέδωση της έννοιας ‘μερίδα’.

Πάνω απ’ όλα, λοιπόν, εξυπηρετεί τον πολίτη, γιατί η ‘μερίδα’ τού δίνει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει την ποσότητα τροφής που κατανάλωσε ή θέλει να καταναλώσει. Μέσω της εκπαίδευσής του, από την επιστημονική κοινότητα και την Πολιτεία, για το ποια είναι η μερίδα και σε ποια ομάδα τροφίμων ανήκει η εξεταζόμενη προς βρώση τροφή, μπορεί να ξέρει πόσες θερμίδες λαμβάνει, όπως και χονδρικά ποια θρεπτικά συστατικά παίρνει. Με λίγα λόγια αποτελεί μονάδα μέτρησης με ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά».

Δημήτρης Π. Μπερτζελέτος,
Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc, Αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων -Διατροφολόγων, Γενικός Γραμματέας Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων

Διατροφολόγοι καταθέτουν την άποψή τους για πολιτικές και δράσεις για αντιμετώπιση παχυσαρκίας
http://www.mednutrition.gr/content/view/4371/114/