Παυλοπετρί: Υποβρύχια πόλη της Λακωνίας που μετρά 5 χιλιετηρίδες ύπαρξης (video)

Παυλοπετρί: Υποβρύχια πόλη της Λακωνίας που μετρά 5 χιλιετηρίδες ύπαρξης (video)

Μάρτιος 17, 2014 - 17:48

Πρόκειται για μία μικρή ανατολική νησίδα, δίπλα στο χωριό Βιγκλάφια, στη Λακωνία. Ανακαλύφθηκε μετά από πολλαπλές επιτόπιες έρευνες επιστημόνων, ότι η αρχαία πόλη βυθίστηκε το 1000 π.Χ. Παρόλα αυτά, αρκετά σημεία της είναι ορατά, καθώς έχουν βρεθεί τουλάχιστον 15 κτίρια.

Μεταξύ της νησίδας και της ξηράς λοιπόν, βρίσκεται η αρχαία πόλη, βυθισμένη ελάχιστα μέτρα κάτω από την επιφάνεια, με ηλικία περίπου 5 χιλιετηρίδων. Ανακαλύφθηκε το 1967, από τον Νίκολας Φλέμινγκ. Πρόκειται για μοναδική στο είδος της πόλη, αφού έχει συγκεκριμένο σχέδιο με δρόμους, κτίρια και νεκροταφείο. Το 1968, χαρτογραφήθηκε από ομάδα του πανεπιστημίου Κέμπριτζ.

Μέσω των αρχαιολογικών ευρημάτων, ανακαλύφθηκε ότι η πόλη κατοικήθηκε πριν από το 2.800 π.Χ, στην αρχή της εποχής του χαλκού.

Αξιοπερίεργο αλλά και αξιοθαύμαστο είναι το ότι παρά το γεγονός της φυσικής καταστροφής από το νερό με την πάροδο των αιώνων, η διάταξη της πόλης είναι όπως ήταν πριν από χιλιάδες χρόνια.

Η εν λόγω αρχαία πόλη, ήταν το κέντρο μιας ακμάζουσας βιομηχανίας κλωστοϋφαντουργίας.

Η αξία της Ιστορίας της Χώρας μας, καθώς και ο πλούσιος πολιτισμός της, αποδεικνύονται και στο ότι τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια του Εξωτερικού, εντρύφησαν στο να «εξιχνιάσουν» για ακόμα μια φορά, τον «θησαυρό» της Χώρας μας, καθώς και της πλούσιας Ιστορίας της Πελοποννήσου. Απ’ αυτό δεν ξέφυγαν, ούτε και τα μεγαλύτερα διεθνή μέσα προβολής, όπου αδιαλείπτως μέσα από τα διεξοδικά και ενδελεχή ντοκιμαντέρ τους, γνωστοποιούν, σε όλους την ήδη πολύφημη Ιστορία της Χώρας μας.

Παρακολουθήστε στο βίντεο που ακολουθεί ένα ντοκιμαντέρ με πλούσιο ιστορικό ενδιαφέρον.

BBC - City Beneath The Waves - Pavlopetri - Greek subs