Το πανάλαφρο Mountain Moto FX5

Το πανάλαφρο Mountain Moto FX5

Ιανουάριος 30, 2014 - 11:34

Zυγίζει μόλις 60 κιλά και είναι έτοιμο να μπει στην παραγωγή

Μία μικρή εταιρεία από τη Νέα Ζηλανδία ετοιμάζεται να παρουσιάσει στον κόσμο την ελαφρύτερη μοτοσυκλέτα χώματος, την Mountain Moto FX5. Θέλει μάλιστα να την βγάλει στις βιτρίνες αυτό το καλοκαίρι.

Η εταιρεία ονομάζεται FX Bikes και η μοτοσυκλέτα της γεννήθηκε πριν τρία χρόνια, όταν οι μηχανικοί της θέλησαν να συνδυάσουν ποδηλατικά και μοτοσυκλετιστικά ανταλλακτικά για να φτιάξουν ένα υπερελαφρύ trail. Το πρωτότυπο ονομάστηκε FX Mountain Moto και ζύγιζε σχεδόν 57 κιλά.

Έπειτα το project μεγάλωσε.Οι άνθρωποι της FX Bikes άρχισαν να εξελίσσουν την ιδέα τους ώστε να βγει στην παραγωγή. Στη διαδικασία αυτή αναγκάστηκαν να στραφούν στην Harris Performance, ζητώντας τεχνογνωσία. 

Η Harris είναι μια βρετανική εταιρεία προηγμένων τεχνολογικών εφαρμογών με μακρά ιστορία στη δημιουργία αγωνιστικών πλαισίων και μοτοσυκλετών. Τα τελευταία δύο χρόνια κατασκευάζει μάλιστα τα αλουμινένια πλαίσια των Desmosedici MotoGP.

Η τελική έκδοση της Mountain Moto FX5 ζυγίζει λίγο παραπάνω από το πρωτότυπο, αλλά όχι πολύ: μόλις 2,5 κιλά. Επίτευγμα εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς ότι δεν έχει τίποτα κοινό με το πρώτο εκείνο μοτοσυκλετάκι εκτός από το τιμόνι, ένα υπέροχο Truvativ downhill. Όλα τα υπόλοιπα περιφερειακά προέρχονται από μοντέλα trial, enduro ή και motocross!

Το FX5 φορά το πλαίσιο του KTM 350, προσφέρει την ίδια ακριβώς εργονομία, αλλά απέχει λιγότερο από το έδαφος --όσο και μια μοτοσυκλέτα trial. Τα 60 κιλά βάρους εντυπωσιάζουν αν αναλογιστεί κανείς ότι το Freeride 350, πανάλαφρο κι αυτό για τα μοτοσυκλετιστικά μέτρα, ζυγίζει 99,5 κιλά!

Οι κινητήρες που μπορούν να φορεθούν είναι τετράχρονοι με 125 κ.εκ. προερχόμενοι είτε από την YX, είτε από την Daytona. Στον πελάτη θα προσφέρεται επίσης η δυνατότητα αγοράς των κινητήρων αυτών αναβαθμισμένων στα 190 κυβικά. Αυτός μάλιστα της ΥΧ θα προσφέρεται είτε με συμβατικό είτε με αυτόματο κιβώτιο --σαν του θρυλικού παπιού.

Το μοντέλο παραγωγής θα βγαίνει σε τρεις εκδόσεις, τις Steel, Gold και Titanium. Οι τιμές τους θα κυμαίνονται ανάμεσα στα 4.000 και τις 12.000 δολάρια ( 3.100 - 9.500 ευρώ). Οι τελικές τεχνικές προδιαγραφές δεν είναι ακόμη καθορισμένες, καθώς η μοτοσυκλέτα βρίσκεται στη διαδικασία των τελικών δοκιμών. 

Η παραγωγή του αναμένεται να ξεκινήσει το καλοκαίρι στην Ιταλία. Μεγάλο το ταξίδι από την μακρυνή Nέα Ζηλανδία αλλά λογική επιλογή, αφού στην Ιταλία υπάρχουν εκατοντάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με προηγμένη τεχνογνωσία κατασκευής κινητήρων, περιφερειακών και πλαστικών.

Αργότερα θα ετοιμαστεί και μια έκδοση δρόμου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το site της εταιρείας FX MOTO.

Δείτε στα video το Mountain Moto σε δράση, στην αρχική και τελική μορφή του: 

Από το newsbeast.gr

Test riding 60kg FX5 Mountain Moto at Docklands Riders London