Όταν ο αθλητισμός βλάπτει την υγεία

Όταν ο αθλητισμός βλάπτει την υγεία

Οκτώβριος 16, 2012 - 16:10

Η κίνηση και ο αθλητισμός ωφελούν την υγεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως μπορούν και να βλάψουν τον οργανισμό. Μια μυοκαρδίτιδα μπορεί να προκαλέσει μέχρι και το θάνατο.

Η Ούρσουλα Χίλντεμπραντ είναι γιατρός στο τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου της Κολωνίας. Εκεί γίνονται θεραπείες αθλητών που πάσχουν από μυοκαρδίτιδα. Πρόκειται για μια ασθένεια που προσβάλλει τη «μηχανή» του ανθρώπινου οργανισμού. Ο μυς της καρδιάς λειτουργεί σαν αντλία και κυκλοφορεί το αίμα σε όλο το σώμα. Εάν αυτός ο μυς υποστεί κάποια φλεγμονή γίνεται αδύναμος και μειώνεται η λειτουργία του.

«Θεωρητικά μπορεί ο καθένας να αρρωστήσει από μυοκαρδίτιδα. Τόσο οι πρωταθλητές όσο και άνθρωποι που κάθονται μόνο στον καναπέ.», υποστηρίζει η νεαρή γιατρός. Όμως οι αθλητές διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, διότι συχνά η μυοκαρδίτιδα δημιουργείται όταν ένας άνθρωπος αθλείται πρόωρα μετά από μια λοίμωξη.

Η ανθρώπινη καρδιά

Γενικά ο οργανισμός είναι λιγότερο ανθεκτικός απέναντι σε λοιμώξεις μετά τη γυμναστική. Όταν εισέλθουν βακτήρια και ιοί στον οργανισμό, εισέρχονται και στο αίμα. Κατά τη διάρκεια της άθλησης το αίμα ρέει πιο γρήγορα μέσα από τις τέσσερις κοιλότητες της καρδιάς. Οι κοιλότητες συνδέονται μεταξύ τους με βαλβίδες, όπου το αίμα αποκτά υψηλή πίεση. Όταν λοιπόν ένας άνθρωπος αθλείται, η πίεση αυξάνεται ακόμη περισσότερο και τότε υπάρχει ο κίνδυνος οι παθογόνοι παράγοντες που βρίσκονται στο αίμα να «προσκολληθούν» στις βαλβίδες. Συνέπεια αυτού είναι η φλεγμονή του μυϊκού ιστού της καρδιάς, δηλαδή η μυοκαρδίτιδα.

Πρόληψη και θεραπεία

Yπάρχουν όμως τρόποι να αποφύγει κανείς τη μυοκαρδίτιδα, καθησυχάζει η κ. Χίλντεμπραντ. Η πλήρης ανάρρωση από μια γρίπη ή ένα κρυολόγημα είναι το πιο σημαντικό. «Πρέπει να έχουν περάσει περίπου δυο μέρες από τον πυρετό», εξηγεί.

Αξίζει να προσέξει κανείς ότι η διάγνωση της μυοκαρδίτιδας είναι αρκετά δύσκολη, μια και τα συμπτώματα διαφέρουν από περίπτωση σε περίπτωση. Μπορεί να εμφανιστούν έντονα με πόνους στο στήθος ή αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και σε πολύ πιο ήπια μορφή με ελαφρά πίεση ή εφίδρωση κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Γι’ αυτό και η μυοκαρδίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε μια καλά κρυμμένη ωρολογιακή βόμβα, όπως στην περίπτωση του Γερμανού πρωταθλητή στίβου Ρενέ Χερμς που έφυγε από τη ζωή ξαφνικά το 2009. Η νεκροψία έδειξε ότι ο 26χρονος πέθανε από μυοκαρδίτιδα, η οποία δεν είχε διαγνωσθεί. Την προηγουμένη του θανάτου του συμμετείχε κανονικά στην προπόνηση.

Οι θεραπείες της μυοκαρδίτιδας διαφέρουν, όπως και οι μορφές της ασθένειας. Γενικά πάντως, πρέπει να αποφεύγει κανείς τη σωματική άσκηση, καθώς και την κατανάλωση αλκοόλ για περίπου έξι μήνες. Επιπλέον συνιστάται η υγιεινή διατροφή και πολλές ώρες ύπνου.

Δεν χρειάζεται όμως να φτάσει κανείς στη θεραπεία, όταν η πρόληψη είναι εύκολη και αποτελεσματική. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αντιλαμβάνεται κανείς τα σημάδια του οργανισμού και να αναρρώνει πλήρως μετά από κάθε κρυολόγημα.

Πηγή: DW, αναδημοσίευση skai.gr