Οι Ρώσοι πρώτοι έκαναν άλμα από τη στρατόσφαιρα το ... 1945

Οι Ρώσοι πρώτοι έκαναν άλμα από τη στρατόσφαιρα το ... 1945

Οκτώβριος 20, 2015 - 13:35

Πριν τρία χρόνια (14-10-2012), ο αυστριακός, Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ, έκανε άλμα-ρεκόρ από ύψος 39 χιλιομέτρων. Ωστόσο, οι πρώτοι που άρχισαν να πηδούν από τη στρατόσφαιρα ήταν οι Ρώσοι...

Το ιστορικό γεγονός σημειώθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 1945, ήταν η πρώτη φορά που άνθρωπος πήδηξε με αλεξίπτωτο από ύψος 13 χιλιομέτρων. Εγκαταλείποντας το αεροπλάνο ενώ βρισκόταν ακόμα στη στρατόσφαιρα, ο αλεξιπτωτιστής και δοκιμαστής Βασίλι Ρομανιούκ βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση για διάστημα ρεκόρ εκείνη την εποχή, 167 δευτερόλεπτα. Χρησιμοποίησε το αλεξίπτωτο μόνο όταν έφτασε στο ύψος του 1 χλμ.

Για τη μεταπολεμική Σοβιετική Ένωση τα επιτεύγματα των αλεξιπτωτιστών αποτέλεσαν ένα μέσο για να επιβεβαιωθεί η ισχύς της στις συνθήκες της νέας παγκόσμιας τάξης. Τα κατορθώματα των σοβιετικών άσων πλήθαιναν μέρα με τη μέρα. Ο Ρομανιούκ ξανά, πραγματοποίησε το 1957 νέο ρεκόρ πηδώντας από ύψος 13.400 μέτρων. Σχεδόν αμέσως μετά όμως την επίδοση αυτή ξεπέρασε ο πιλότος δοκιμαστής Νικολάι Νικίτιν που έπεσε από τα 15.383 μ. (από αυτά τα 14.620 σε ελεύθερη πτώση).

Το δράμα στο Βόλγα

Περισσότερο απ’ όλα κράτησε το ρεκόρ από το 1962, το οποίο ανήκει στο μαθητή του Ρομανιούκ, Εβγκένι Αντρέεφ. Ο σοβιετικός αλεξιπτωτιστής πραγματοποίησε πτώση από το γιγαντιαίο αερόστατο στρατόσφαιρας «Βόλγας», από ύψος 25.500 μ. Το τεράστιο αερόστατο ύψους 100 μ. είχε απογειωθεί με σκοπό τη δοκιμή διασωστικού εξοπλισμού σε περίπτωση ατυχημάτων σε αεροπλάνα και διαστημόπλοια. Εκείνο τον καιρό η χώρα ονειρευόταν το διάστημα, καθώς μόλις ενάμιση χρόνο πριν ο Γιούρι Γκαγκάριν είχε γίνει ο πρώτος άνθρωπος που πραγματοποίησε πτήση σε τροχιά γύρω από τη Γη. Το πείραμα με το αερόστατο «Βόλγας» προβλήθηκε ευρέως από το ρωσικό Τύπο. Ο Αντρέεφ διήνυσε σε ελεύθερη πτώση 24.500 μ. με μέγιστη ταχύτητα 900 χλμ./ώρα και προσγειώθηκε μ’ επιτυχία στη στέπα του Βόλγα.

Ο συνάδελφός του όμως, Πιότρ Ντολγκόφ, δεν στάθηκε τυχερός. Εγκαταλείποντας το αερόστατο στρατόσφαιρας χτύπησε με το κράνος ένα εξάρτημά του, εξαιτίας της ρωγμής δημιουργήθηκε αποσυμπίεση του σκάφανδρου και αυτός βρήκε στιγμιαίο θάνατο. Ωστόσο το αλεξίπτωτό του άνοιξε στο προβλεπόμενο ύψος και μετέφερε ομαλά το σώμα του Ντολγκόφ στο έδαφος. Κανένας από όσους παρακολουθούσε την πτώση δεν κατάλαβε ότι αυτός ήταν ήδη νεκρός.

Οι μαιτρ των μεγάλων σχηματισμών

Ενώ τα προσωπικά ρεκόρ του Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ (άλμα από ύψος 39 χλμ. με μέγιστη ταχύτητα 1357,6 χλμ./ώρα) είναι απίθανο να καταφέρει κάποιος να τα καταρρίψει στο προσεχές μέλλον, όσον αφορά τα ομαδικά άλματα, εκεί τα περιθώρια προσωπικής βελτίωσης είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερα. Οι μεγαλύτερες επιτυχίες ανήκουν στις κοπέλες από τη Ρωσία. Το 2012 η ομάδα αλεξιπτωτιστών «Μαργαριτάρια της Ρωσίας» πραγματοποίησε στον ουρανό της Κολόμνα κοντά στη Μόσχα μια σύνθεση που είχε τη μορφή τεράστιου λουλουδιού. Στο άλμα ρεκόρ συμμετείχαν 88 κοπέλες.

Τις αθλήτριες συνεχάρη ο διάσημος κοσμοναύτης Αλεξέι Λεόνοφ. Ωστόσο αυτές δεν επαναπαύτηκαν στις δάφνες τους και ένα χρόνο μετά συνέθεσαν μια ακόμα πιο δύσκολη φιγούρα με 101 άτομα, το απόλυτα ρεκόρ γυναικών στην κατηγορία των μεγάλων σχηματισμών. Το κατόρθωμα αυτό το αφιέρωσαν στην αρχηγό τους Ιρίνα Σινίτσινα, η οποία βρήκε τραγικό θάνατο το Σεπτέμβριο του 2012 στο αεροδρόμιο Perris Valley στη νότια Καλιφόρνια (συγκρούστηκε στον αέρα με άλλο μέλος των ακροβατικών και μπλέχτηκε στο αλεξίπτωτό του πέφτοντας άσχημα στη γη).

Το παγκόσμιο ρεκόρ στους μεγάλους σχηματισμούς σημειώθηκε στην Ταϊλάνδη το 2006, όταν διεθνής ομάδα αλεξιπτωτιστών ξεδίπλωσε μια φιγούρα από 400 άτομα. Ωστόσο, το ρεκόρ στα εναέρια ακροβατικά από μέλη της ίδιας χώρας ανήκει σε ρώσους άντρες αλεξιπτωτιστές, οι οποίοι το 2011 πραγματοποίησαν σχηματισμό από 201 άτομα. 

 Πηγή: Αλεξέι Μόσκο, RBTH