Οι μυστηριώδεις σπηλιές των Μάγιας: Στο φως το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο δίκτυο σπηλαίων στον κόσμο (vid)

Οι μυστηριώδεις σπηλιές των Μάγιας: Στο φως το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο δίκτυο σπηλαίων στον κόσμο (vid)

Ιανουάριος 22, 2018 - 11:03

Μια ομάδα δυτών ανακάλυψε υποθαλάσσια σπήλαια στο ανατολικό Μεξικό - Με μήκος 347 χιλιομέτρων είναι το μεγαλύτερο δίκτυο στον πλανήτη

Ομάδα δυτών εξερεύνησε δίκτυο υποθαλάσσιων καναλιών στο ανατολικό Μεξικό ανακαλύπτοντας αυτό που πιστεύεται ότι είναι το μεγαλύτερο δίκτυο λιμναίων σπηλαίων του πλανήτη, μήκους 347 χιλιομέτρων, μία ανακάλυψη που μπορεί να ρίξει φως στις έρευνες για τον αρχαίο πολιτισμό των Μάγιας. Μέσα στο δίκτυο σπηλαίων υπάρχουν απομεινάρια του αρχαίου πολιτισμού, κάτι που καθιστά τις έρευνες ιδιαιτέρως σημαντικές.

Το Gran Acuifero Maya (GAM), ένα πρόγραμμα που είναι αφιερωμένο στην μελέτη και τη διαφύλαξη των υπόγειων υδάτων της χερσονήσου του Γιουκατάν, ανακοίνωσε ότι το σπήλαιο αποκαλύφθηκε έπειτα από πολύμηνη εξερεύνηση δικτύου υπόγειων καναλιών, κοντά στο θέρετρο του Tulum.

Ο διευθυντής του προγράμματος και αρχαιολόγος-δύτης Guillermo de Anda χαρακτήρισε "εκπληκτική" την ανακάλυψη και δήλωσε ότι θα βοηθήσει στην κατανόηση της ανάπτυξης του πλούσιου πολιτισμού της περιοχής, στον οποίο κυριάρχησε ο πολιτισμός των Μάγια πριν από την ισπανική κατάκτηση.

Η χερσόνησος του Γιουκατάν είναι γεμάτη με μνημειακά ερείπια του πολιτισμού των Μάγια, οι πόλεις των οποίων είναι τοποθετημένες σε ένα τεράστιο δίκτυο δολινών που συνδέονται με υπόγεια ύδατα και είναι γνωστές ως cenotes. Ορισμένες είχαν μεγάλη θρησκευτική αξία για τους Μάγιας, απόγονοι των οποίων συνεχίζουν να κατοικούν στην περιοχή.

Το Γιουκατάν είναι γνωστό ως η περιοχή στην οποία ο πολιτισμός των Μάγια έφτασε στην ακμή του. Σε αυτή την πολιτεία βρίσκονται οι αρχαιολογικοί χώροι Τσιτσέν Ιτζά, Ιζαμάλ, Μοτούλ, Μαγιαπάν και Εκ Μπαλάμ.

Μετά την κατάκτηση από τους Ισπανούς, η χερσόνησος του Γιουκάταν ανήκε στο Capitanía General de Yucatán. Μετά την απελευθέρωση από τους Ισπανούς και την διάσπαση της Μεξικανικής Αυτοκρατορίας το 1823, το Γιουκατάν ανήκε στην πρώτη δημοκρατία του Μεξικού, η οποία προσαρτήθηκε οικειοθελώς στις Ηνωμένες Πολιτείες του Μεξικού.

Το 1841, λόγω πολιτισμικών διαφορών αποσχίστηκε και σχημάτισε τη Δημοκρατία του Γιουκατάν, η οποία έγινε ξανά μέλος του Μεξικού το 1848.

Το Γιουκατάν τελικά χωρίστηκε στα τρία, πρώτα το Καμπέτσε (1858, επίσημα 1863) και μετά η Κιντάνα Ρόο (1902).

Σήμερα, θεωρείται η ασφαλέστερη πολιτεία του Μεξικού.

Με πληροφορίες από: Reuters, news247

Φωτογραφία: Gran Acuifero Maya Project (GAM)

Divers discover world's longest flooded cave