Οι κατακτητές του παγωμένου Τόξου στα Τζουμέρκα (pics)

Οι κατακτητές του παγωμένου Τόξου στα Τζουμέρκα (pics)

Ιανουάριος 18, 2017 - 14:35

O Γιάννης Θεοχαρόπουλος και ο Γιάννης Τορέλι έδωσαν μάχη με τη φύση στο Τόξο

Αναρριχήθηκαν στο παγωμένο Τόξο, μήκους 450 μέτρων, πάνω από το χωριό Αγναντα στα Τζουμέρκα της Αρτας και μπήκαν στον κατάλογο των πιο... ριψοκίνδυνων παγοαναρριχητών της Ελλάδας.

Είναι η πρώτη φορά που κάποιος αναρριχήθηκε στο Τόξο και οι δυο τους, ο πρωταθλητής ορειβατικού σκι και οδηγός βουνού Γιάννης Θεοχαρόπουλος και ο αθλητής Γιάννης Τορέλι, νιώθουν ικανοποιημένοι καθώς αυτή η διαδρομή εντάσσεται πλέον στο πρόγραμμα του 2ου Φεστιβάλ Παγοαναρρίχησης και Ορειβατικού Σκι Τζουμέρκων, που θα γίνει το προσεχές Σαββατοκύριακο.

Με ειδικές μεταλλικές σχάρες στις μπότες τους (τα γνωστά «κραμπόν») που ασφάλιζαν τις πατημασιές τους στον πάγο, σε θερμοκρασία -10 βαθμών Κελσίου, με ειδικά κράνη, με διπλά γάντια, τριπλά παντελόνια και τετραπλές μπλούζες, οι δύο έμπειροι αναρριχητές δεν δίστασαν καθόλου να πραγματοποιήσουν το εγχείρημά τους μέσα σε ακραίες καιρικές συνθήκες και με τον φόβο να τους κάνει ιδιαίτερα προσεκτικούς.

Οταν ολοκλήρωσαν την αναρρίχηση στο Τόξο, επέστρεψαν στα Αγναντα από ένα μονοπάτι και την επόμενη μέρα αναρριχήθηκαν στον παγωμένο καταρράκτη του Νερουλά στη θέση Στρογγούλα, μήκους 350 μέτρων, στα όρια των νομών Ιωαννίνων - Αρτας.

Ο καταρράκτης είχε παγώσει και πριν από δέκα χρόνια, φέτος όμως προσφέρει ένα μοναδικό θέαμα. «Η γοητεία της αναρρίχησης και η θέα που σου κόβει την ανάσα είναι ο λόγος που ανεβαίνουμε με αυτόν τον τρόπο στα βουνά. Μας αρέσει η περιπέτεια, η αδρεναλίνη να βρίσκεται στα όρια, να γυμνάζεται όλο το σώμα, να βλέπουμε σπάνιες εικόνες που κανείς άλλος δεν μπορεί να δει. Αυτό που νιώθεις, ότι αγγίζεις τον ουρανό, είναι μία μοναδική εμπειρία», λέει στο «Εθνος» ο Γ. Θεοχαρόπουλος, ιδιοκτήτης του Tzoumerka Activities Center και διοργανωτής του Φεστιβάλ.

Τα Τζουμέρκα είναι ένα ορεινό συγκρότημα με ιδιαίτερη, άγρια ομορφιά και σπάνιες, για τα ελληνικά βουνά, χειμερινές συνθήκες. Ετσι, προσφέρονται ως ιδανικό μέρος για ορειβατικό σκι και χειμερινή αναρρίχηση, με μεγάλη χρονική περίοδο χιονιού. Πέρσι, στο 1ο Φεστιβάλ συμμετείχαν 63 άτομα, φέτος αναμένονται γύρω στα 100, ενώ έχουν καθοριστεί πολλές διαδρομές, μικρές και μεγάλες, εύκολες και δύσκολες.

«Στόχος μας είναι το Φεστιβάλ να αποτελέσει μία από τις μεγαλύτερες συναντήσεις ορειβατών και χιονοδρόμων στην Ελλάδα. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να αποθαρρύνει όσους δεν είναι ειδικά εκπαιδευμένοι, καθώς απευθυνόμαστε σε παρέες και μεμονωμένα άτομα που θέλουν να σκαρφαλώσουν στις απότομες πλαγιές. Αρκεί να έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό και όρεξη για περιπέτεια. Εχουμε φροντίσει να περάσουν όλοι καλά», συμπληρώνει ο πρωταθλητής ορειβατικού σκι Γ. Θεοχαρόπουλος.

από την ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ - ethnos.gr