Ο BMX Rider Παναγιώτης Μανάρας Μιλάει στο VICE

Ο BMX Rider Παναγιώτης Μανάρας Μιλάει στο VICE

Ιούνιος 10, 2014 - 12:59

Είναι αυτός ο τύπος που ίσως έχεις δει σε κάποιο βίντεο στο youtube να κάνει κόλπα στον αερά με το ποδήλατό του. Από τα 17 του, ο Παναγιώτης Μανάρας, έχει λάβει μέρος σε πάνω από 200 αγώνες και με το ποδήλατο του έχει ταξιδέψει σε όλο τον πλανήτη.

Έχει κατασκευάσει με τον αδερφό του ένα mini ΒΜΧ park στον Άγιο Στέφανο όπου εξασκείται καθημερινά τουλάχιστον τέσσερις με πέντε ώρες. Στα 24 του κάνει αυτό που γουστάρει και μπορεί και ζει από αυτό. Αυτή την εβδομάδα θα λάβει μέρος στο Red Bull Hill Chasers σ’ ένα νυχτερινό uphill sprint στο Λόφο του Λυκαβηττού. Μίλησα στον Παναγιώτη για το ποδήλατο, τα contest και τον επικείμενο αγώνα στο Λυκαβηττό. 

VICE: Πότε έκανες ποδήλατο πρώτη φορά;

Παναγιώτης Μανάρας: Πρώτη φορά έκανα στα τρία μου. Με χώσαν οι γονείς μου στην φάση. Μου πήρε ένα ποδήλατο ο πατέρας μου, έβγαλε τις βοηθητικές ρόδες, έφαγα τα μούτρα μου στην αρχή, γκρεμοτσακίστηκα αλλά μετά έκανα κανονικά. Χρόνο με το χρόνο γούσταρα πολύ, έκανα ποδήλατο συνέχεια. Σε κάποια φάση άρχισε ο αδερφός μου να κάνει BMX και έτσι ξεκίνησα κι εγώ.

Σ’ έχωσε ο αδερφός σου στην φάση δηλαδή;

Έβλεπα τον αδερφό μου που έκανε και μ’ άρεσε. Επειδή είναι ακριβά τα BMX πήραμε ένα μεταχειρισμένο ποδήλατο και φτιάξαμε ένα BMX από την αρχή. Φτιάξαμε ράμπες και ξεκίνησαμε να κάνουμε διάφορα τρικ.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τη Red Bull;

Το 2007 όταν ήμουν 17 χρόνων πήγα σ’ ένα διαγωνισμό BMX στον οποίο βρισκόταν και ένας εκπρόσωπος της Red Bull. Πήγα πολύ καλά και στο τέλος του διαγωνισμού με πλησίασε και τότε με στείλαν σ’ ένα διαγωνισμό για να δουν πως θα τα πάω. Αλλά μέχρι να γίνω επισήμως αθλητής της Red Bull και νανφορέσω το κράνος της πέρασε κάποιος καιρός και πήγα σε αρκετούς διαγωνισμούς.

Συντηρείς τον εαυτό σου με το ποδήλατο;

Ναι, ζω χαλαρά από αυτό. Κάνω αυτό που αγαπάω όσο τίποτα, του δίνω πράγματα και μου δίνει πράγματα.

Πες μου δυο λόγια για το bike park που έφτιαξες;

Έχω ένα κτήμα στον Άγιο Στέφανο με τον αδερφό μου. Χτήσαμε κάτι ξύλινες ράμπες και φτιάξαμε κάτι χωμάτινα άλματα και περνάω όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο εκεί.

Ποιο είναι το πιο δύσκολο τρικ που χεις κάνει;

Το πιο πρόσφατο και το πιο δυνατό που έκανα ήταν που διέσχισα ένα τεράστιο gap, φαντάσου 12 σκαλιά κενό ύψος συν άλλα 12 μέχρι να πιάσω έδαφος, χωρίς κάποιο βόηθημα, χωρίς δηλαδή να είμαι υπερυψωμένος κάπου ή να έχω πάρει φόρα αλλά χρησιμοποιώντας μόνο τη δική μου δύναμη. Τράβηξα εγώ δηλαδή το ποδήλατο.

Φοβάσαι ποτέ;

Όποιος φοβάται πέφτει και κοιμάται. Ο φόβος είναι μια ιδέα. 

Κανένα ατύχημα;

Πολλά. Το πιο σοβαρό όμως το έπαθα πριν δυο χρόνια που έσπασα τον αστράγαλό μου σε 7 σημεία πράγμα που με έβγαλε εκτός για 6 μήνες.

Οι δικοί σου ανησυχούν;

Ανησυχούν. Ειδικά στην αρχή ανησυχούσαν πάρα πολύ. Αλλά δεν μπορούν να κάνουν και κάτι. Το έχουν αποδεχτεί. Χαίρονται για μένα.

Είσαι δηλαδή κάτι σαν ο έλληνας Danny MacAskill;

Μπορείς να το πεις (γελάει). Έχω γυρίσει όλο τον πλανήτη και έχω συμμετάσχει σε πάνω από 200 αγώνες.

Την Παρασκευή θα λάβεις μέρος στο Red Bull Hill Chasers στο Λυκαβηττό. Ανταγωνισμός υπάρχει;

Ανταγωνισμός μπορεί να υπάρχει απέναντί μου. Αλλά δεν με απασχολεί καν. Εγώ θα πάω να περάσω καλά!

Διαβάστε όλη την συνέντευξη εδώ.

Verde BMX — Panos Manaras