Νέο μαγιό κάνει «αόρατους» τους σέρφερ στους καρχαρίες

Νέο μαγιό κάνει «αόρατους» τους σέρφερ στους καρχαρίες

Ιούλιος 19, 2013 - 10:33

Η λατρεία για τα κύματα και ο φόβος για τα σαγόνια του καρχαρία. Στο δίλημμα που αντιμετωπίζουν πολλοί σέρφερ ανά τον κόσμο, κάποιοι Αυστραλοί σχεδιαστές έδωσαν τη λύση. Παρουσίασαν δύο μαγιό που κάνουν τον άνθρωπο «αόρατο» στους καρχαρίες.

Προσπαθώντας να περιορίσουν τις επιθέσεις που έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στη χώρα, οι σχεδιαστές βασίστηκαν σε δύο βασικά ζητήματα. Το γεγονός ότι οι καρχαρίες έχουν αχρωματοψία και πως στη φύση κάθε ζώο λαμβάνει «μηνύματα» που το απωθούν με κάποιο τρόπο. Αξιοποιώντας αυτά τα συμπεράσματα, δημιούργησαν δύο μαγιό που ελπίζουν πως θα σώσουν ζωές.

Το ένα, που ονομάζεται «Διαφυγή», ουσιαστικά παρέχει καμουφλάζ στο σέρφερ ή το δύτη μέσα στο περιβάλλον της θάλασσας. Το άλλο, που ονομάστηκε «Εκτροπή» έχει τεράστιες λευκές και σκούρες μπλε ρίγες, που αναπαριστούν τα προειδοποιητικά σημάδια της φύσης.

«Στη βιολογία, πολλά ζώα απωθούνται από τα θηράματά τους που στέλνουν ένα σήμα που κατά κάποιο τρόπο λέει ''μη με φας''. Και αυτό προβάλλεται στα μάτια τους με ριγέ φόντο», εξηγεί ο καθηγητής Shaun Collin στην εφημερίδα Guardian. «Αν το δείτε στην πράξη, θα διαπιστώσετε ότι ο καρχαρίας θα το αντιμετωπίσει ως ανεπιθύμητη τροφή και θα το προσπεράσει κολυμπώντας», προσθέτει.

Τα σχέδια των μαγιό έχουν δοκιμαστεί με καρχαρίες στον ωκεανό, αλλά όχι φορεμένα από ανθρώπους. Τα τεστ θα συνεχιστούν, αλλά ήδη οι δημιουργίες πωλούνται για 495 δολάρια.

Πηγή: iefimerida.gr

youtube://v/bU3YPRIcEZA