Μετέωρα, η Μέκκα της αναρρίχησης

Μετέωρα, η Μέκκα της αναρρίχησης

Σεπτέμβριος 19, 2013 - 20:35

Τα Μετέωρα, μοναδικό γεωλογικό μνημείο της φύσης, εδώ και πολλά χρόνια έχουν ξεπεράσει τον θρησκευτικό-τουριστικό χαράκτηρα τους και είναι ατραξιόν για αναρριχητές από όλο τον κόσμο. Με 700 και πλέον διαδρόμες δίνούν τέτοια ποικιλία σε επίπεδα ώστε δικαίως χαρακτηρίζονται ως η "Μέκκα" της αναρρίχησης στην Ελλάδα (τώρα τελευταία συναγωνίζεται τον τίτλο η Κάλυμνος αλλά κυρίως λόγω έντονης διαφήμισης στο εξωτερικό).

Τιμής ένεκεν της Πανελλήνιας Αναρριχητικής Συνάντησης στα Μετέωρα ένα σύντομο ιστορικό για για το πως τα Μετέωρα κατέχουν το τίτλο της "Μέκκας" της αναρρίχησης αξίζει τον κόπο.

Οι αναρριχήσεις στους Μετεωρικούς βράχους είναι μια πολύ παλιά υπόθεση για την περιοχή (στον ιστότοπο της Ορειβατικής Λέσχης Καλαμπάκας μπορέι κανείς να διαβάζει ότι υπάρχουν κατεγραμμένες ιστορικά αναρριχήσης από τον 9ο αιώνα από μοναχούς). Αλλά ας δούμε πότε και πως άρχισαν να ανοίγονται διαδρομές για αναρριχητές και όχι για εξυπηρετικούς σκοπούς μετακίνησης.

Το καλοκαίρι του 1975 έρχεται στα Μετέωρα ο, ήδη τότε, μεγάλος αναρριχητής-ορειβάτης Dietrich Hasse μαζί με τον φίλο του επαγγελματία φωτογράφο-ορειβάτη Heinz Lotar Stutte. Από εδώ και πέρα η αναρρίχηση παίρνει την αθλητική μορφή της όπως την ξέρουμε σήμερα. Υπολογίζεται ότι από το `75 μέχρι το '85 άνοιξαν περισσότερες από 200 διαδρομές και ανέβηκαν και στους 100 -και πλέον- πύργους του πεδίου. Κατόρθωμα εξαιρετικά δύσκολο αφού αυτά γίνονταν κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, σε μια εποχή που η Ελληνική Ορειβασία ήταν ακόμα στα σπάργανα. Δίκαια, λοιπόν, οι Hasse και Stutte θεωρούνται οι πατέρες της αναρρίχησης στα Μετέωρα.

Αποκορύφωμα της δραστηριότητάς τους μπορεί να θεωρηθεί η ανάβαση της ανατολικής πλευράς του ΑΛΥΣΣΟΥ και το άνοιγμα του "ΔΡΟΜΟΥ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑΣ (VIA2)" από τις 27 εώς 30 Μαρτίου 1978 από τους D. Hasse, S. Eichinger, H. Maegdefrau, H. L. Stutte. Ο ΑΛΥΣΣΟΣ ήταν για την Καλαμπάκα ένας βράχος-μύθος, λόγω του σχήματός του και, παρόλο που υπήρχε παλιό μοναστήρι, η κατάκτησή του θεωρήθηκε μεγάλο κατόρθωμα

Το 1977 οι Hasse και Stutte εκδίδουν τον πρώτο αναρριχητικό οδηγό και αρχίζουν οι πρώτες επισκέψεις αναρριχητών τουριστών στο χώρο. Παράλληλα, όμως, με τους γερμανούς αναρριχητές, ντόπιοι νέοι βλέποντάς τους παρακινήθηκαν και ήρθαν σε επαφή μαζί τους αρχίζοντας τις πρώτες αναρριχήσεις. Οι νεαροί αυτοί (Αν. Τζέλιος, Αφοι Σκαρλάτου, Σ. Αθανασίου κ.ά.) με αρχηγό το γερμανομαθή 'Αρη Μητρονάτσιο έφτασαν σε πολύ μεγάλο επίπεδο και μάλιστα το 1979 σε συνεργασία με τον Σ.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης δημιούργησαν στο Καστράκι παράρτημα με την επωνυμία ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ ΚΑΣΤΡΑΚΙΟΥ.

Τη δεκαετία του `80 πλήθυναν οι επισκέψεις Ελλήνων και ξένων στο πεδίο. Το τουριστικό ρεύμα για αναρριχήσεις στα Μετέωρα αυξάνεται κατακόρυφα.

Το 1985 δημιουργείται στη Γερμανία και στην Αυστρία το Meteora Climbing Fun Club, από τους Hasse και Stutte. Ένας σύλλογος στον οποίον έδινες κάποιο χρηματικό ποσό και μπορούσες να προμηθευτείς ασφάλειες (καρφιά) αξίας διπλάσιας του ποσού που πρόσφερες, για άνοιγμα διαδρομών στα Μετέωρα.

Το 1986 εκδίδεται ο 2ος Αναρριχητικός Οδηγός (το γνωστό μπλε βιβλιαράκι), ένα πλήρες βιβλίο, μια θαυμάσια δουλειά των γνωστών πλέον Hasse και Stutte. Την ίδια χρονιά οργανώνεται στα ΜΕΤΕΩΡΑ η 1η Πανευρωπαϊκή Αναρριχητική Συνάντηση, με τη συμμετοχή κορυφαίων Αναρριχητών της εποχής.

Το 1989 ιδρύεται η ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑΣ (Ο.Λ.Κ.). Ο σύλλογος περικλείει στους κόλπους του, όλους τους παλιούς αναρριχητές της περιοχής. Μέσα από σχολές που δημιουργήθηκαν, πολλοί νέοι έμαθαν το άθλημα και ενίσχυσαν το σύλλογο. Αποτέλεσμα των σχολών είναι οι πολύ δύσκολες επαναλήψεις διαδρομών, το άνοιγμα πολλών νέων και σκληρών διαδρομών, οι δύσκολες αναρριχήσεις στο εξωτερικό και οι πολλές πανελλήνιες νίκες και συμμετοχές σε αγώνες στο εξωτερικό από τους νέους αναρριχητές (Ν. Γάζος, οι αδερφοί Θεοδώρου, ο Χ. Μπαταλογιάννης, ο Β. Μπάτζιος, ο Γ. Βαΐου κ.ά.).

Το 1993 συνεδρίασε στα Μετέωρα η Επιτροπή Ορειβατικής Ασφάλειας της Παγκόσμιας Ορειβατικής Ένωσης (UIAA). Από το 1993 κάθε χρόνο το Σεπτέμβρη διοργανώνεται η Πανελλήνια Αναρριχητική Συνάντηση στα Μετέωρα, κατόπιν αιτήματος της πλειοψηφίας των ελληνικών ορειβατικών συλλόγων.

Το 1999 οργανώθηκε στα Μετέωρα η 2η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ και πάλι με πολύ μεγάλη επιτυχία. Την ίδια χρονιά συνεδρίασε στα Μετέωρα η επιτροπή νεότητας της UIAA. Το 1999 και το 2000 οργανώθηκαν Πανελλήνιοι Αγώνες Αγωνιστικής Αναρρίχησης στην Καλαμπάκα. Σχεδόν σ' όλες τις εκδηλώσεις η Ο.Λ.Κ. αναλαμβάνει τον τομέα διάσωσης, δείγμα του υψηλού επιπέδου των αναρριχητών της.

Το 2000 κυκλοφορεί ο 3ος Αναρριχητικός Οδηγός από τους Hasse και Stutte, το κύκνειο άσμα των δύο μεγάλων ορειβατών, οι οποίοι (μεγάλοι σε ηλικία πλέον) παραδίδουν το πεδίο στα χέρια των νεότερων αλλά το ίδιο δραστήριων αναρριχητών της Ο.Λ.Κ.

Η Ο.Λ.Κ. διαθέτει ομάδα διάσωσης που έχει επέμβει σε σωρεία περιστατικών για να βοηθήσει διάφορους συνανθρώπους μας που κινδύνεψαν. Διαθέτει επίσης και ομάδα συντήρησης αναρριχητικών διαδρομών που σκοπό έχει την αλλαγή των επικίνδυνων ασφαλειών (καρφιών) έτσι ώστε το πεδίο να είναι πάντα επισκέψιμο. Σήμερα τα Μετέωρα είναι ένα από τα ασφαλέστερα αναρριχητικά πεδία παγκοσμίως.

Οι 100 πύργοι και οι 700 περίπου διαδρομές δημιουργούν μια πληρότητα για τον αναρριχητή κάθε επιπέδου που επισκέπτεται το πεδίο. Η αναρρίχηση είναι το μοναδικό άθλημα που ενισχύει οικονομικά την περιοχή.

Χρόνο με το χρόνο ο αριθμός των αναρριχητών αυξάνεται. Όλες οι σχολές ορειβασίας προβλέπουν τουλάχιστον ένα Σαββατοκύριακο αναρρίχησης στο ιδιάζον (ψαμμιτικό, κροκαλοπαγές) πεδίο των Μετεώρων.

Πολλές και πολυσέλιδες οι αναφορές των ορειβατικών περιοδικών (και όχι μόνο) για τη θαυμάσια και προσεκτική δουλειά που γίνεται στο πεδίο και που τόσο μεγάλη απήχηση έχει σ' όλο τον κόσμο, σε τέτοιο βαθμό που το πεδίο είναι παράδειγμα προς μίμηση οργάνωσης.

Ελπίζουμε η Ο.Λ.Κ να συνεχίσει το αξιέπαινο έργο της.

 

chanoir

 

πηγή άρθρου: Ορειβατική Λέσχη Καλαμπάκας http://www.kalampaka.com/gr/meteora/index.asp