Με σκι από το Εβερεστ, η πρώτη ολοκληρωμένη κατάβαση

Με σκι από το Εβερεστ, η πρώτη ολοκληρωμένη κατάβαση

Σεπτέμβριος 28, 2012 - 00:09

Ο Σλοβένος Davo Karnicar (37), έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έκανε ολοκληρωμένη κατάβαση με σκι από την κορυφή του Έβερεστ. Στις 6 Οκτ 2000, στις 22.30 ξεκίνησε από το νότιο αυχένα για την κορυφή, συνοδευόμενος από 3 μέλη της αποστολής, που ο ίδιος ηγείτο.

Ο καιρός ήταν εξαιρετικός και η ομάδα νωρίς το πρωί της 7ης Οκτωβρίου έφτασε στην κορυφή. Στις 8 το πρωί ξεκίνησε με τα σκι την κατάβασή του. Χάρη στη μεγάλη ποσότητα χιονιού που υπήρχε στο 'Hillary step' τα πράγματα δεν ήταν τόσο … δύσκολα για τον Karnicar. Ασφαλίστηκε στο φιξαρισμένο σκοινί και πραγματοποίησε δύσκολους και επικίνδυνους ελιγμούς μέχρι τη βάση του περάσματος. Λίγο πιο κάτω από τη 'νότια κορυφή' έβγαλε τη συσκευή οξυγόνου, αφού εκτίμησε ότι τα δύσκολα τεχνικά κομμάτια είχαν περάσει και ήθελε πλέον να είναι απαλλαγμένος από οτιδήποτε θα τον εμπόδιζε να κατέβει γρήγορα, δημιουργώντας προβλήματα στους ελιγμούς του. Παρόλα αυτά ο αραιός αέρας τον ανάγκαζε κάθε 3-4 στροφές να σταματά για να ξεκουράζεται. Στις 08.40 είχε φτάσει στο νότιο αυχένα, όπου προσάρμοσε μια κάμερα 3 κιλών στο κράνος του.

Κατηφόρισε από την πλευρά του Λότσε κινηματογραφώντας την κατάβασή του. Στις 11.00 έφτασε στην "κατασκήνωση 2" στα 6.500μ όπου ξεκουράστηκε για μισή ώρα. Σε άλλα 20 λεπτά έφτασε στην "κατασκήνωση 1" και μπροστά του είχε πλέον τον περίφημο 'παγοκαταρράκτη' Khumbu, μια επικίνδυνη δοκιμασία. Έπρεπε να προσπεράσει τις ρωγμές του παγετώνα, εγχείρημα επικίνδυνο ακόμα και για κάποιον που θα περάσει 'ορειβατικά'. Σε συνεργασία με τους ανθρώπους της "κατασκήνωσης 1" που τον καθοδηγούσαν με ασύρματο, πέρασε ανάμεσα από τον Khumbu και το Lho La, μια διαδρομή εκτεθειμένη σε χιονοστιβάδες. Στις 12:40 έφτασε στην κατασκήνωση βάσης, έχοντας ολοκληρώσει την κατάβαση των 3.500μ σε 4 ώρες και 40 λεπτά.

Το 1995 ο Karnicar κατέβηκε μαζί με τον αδερφό του Andrej από την κορυφή του Annapurna 8091μ ενώ απέτυχε στο Nanga Parbat στο Κ2 και ξανά στο Everest το 1996. Η κατάβαση του Karnicar στο Everest είναι η πρώτη ολοκληρωμένη. Το 1970 ο Yuichiro Miura επιχείρησε κατάβαση από τα 8500 αλλά είχε άσχημη κατάληξη 800 μέτρα χαμηλότερα αφού το αλεξίπτωτο που θα του πρόσφερε επιβράδυνση δεν λειτούργησε αποτελεσματικά. Ευτυχώς οι σύντροφοί του τον βρήκαν σώο σε μια ρωγμή του παγετώνα. Το 1992 ο Pierre Tardivel ολοκλήρωσε εντελώς μόνος του μια κατάβαση από τη "νότια κορυφή" στα 8750μ αφού το 'Hillary step' ήταν γυμνό από χιόνια. Το 1996 ο Hans Kammerlander άρχισε την κατάβασή του από την κορυφή αλλά στα 8500μ αναγκάστηκε να τα βγάλει και μέχρι τα 8000μ άλλαζε τα σκι με τα κραμπόν κάθε τόσο. Πιο κάτω και μέχρι τα 6400μ κατηφόρισε χωρίς να ξαναβγάλει τα σκι από τα πόδια του. Αν και ημιτελής η κατάβαση αυτή, ήταν αξιοσημείωτη γιατί έγινε χωρίς χρήση οξυγόνου.

adventure.com

youtube://v/piNRRg7WuG8