Μαραθώνιος Barkley: Ο πιο σκληρός μαραθώνιος στον κόσμο

Μαραθώνιος Barkley: Ο πιο σκληρός μαραθώνιος στον κόσμο

Ιούνιος 11, 2014 - 16:42

Ο Μαραθώνιος Barkley διοργανώνεται στο Τενεσί της Αμερικής και πραγματικά πρέπει να είστε λίγο τρελός για να δοκιμάσετε αυτόν τον μαραθώνιο. Χρησιμοποιούμε χαλαρά τον όρο "μαραθώνιο" εδώ, μιας και είναι κάτι λίγο παραπάνω από τα συνηθισμένα 42 χιλιόμετρα. 

Είναι 100 μίλια, που είναι αρκετά μεγάλη απόσταση, αλλά κάπως τα καταφέρνεις. Το ζόρι είναι τα 18 χιλιόμετρα ανάβασης που πρέπει να κάνεις. Και δεν υπάρχουν μονοπάτια. Επιλέγεις το δικό σου, που είναι συνήθως καλυμμένο από ορισμένα από τα πιο ενοχλητικά πλάσματα της φύσης -βατόμουρα, αγκάθια, δέντρα που έχουν πέσει, ενώ πολύ συχνά, βρέχει κιόλας. Η κούρσα έχει χρονικό όριο 60 ωρών, κάτι που την κάνει ακόμα πιο απάνθρωπη, μιας και το ρεκόρ είναι λίγο πάνω από τις 55.

Είναι τόσο μεγάλος ο βαθμός δυσκολίας που μέσα σε τρεις δεκαετίες, μόνο 14 άτομα έχουν τερματίσει. Φέτος τερμάτησαν μόλις 2 και αυτοί είναι οι Nick Hollon και Travis Wildeboer. Ο Nick Hollon έγινε ο 13ος αθλητής που τερματίζει στον αγώνα από καταβολής του. Τερμάτισε μετά από 57 ώρες και 41 λεπτά, 2 ώρες και κάτι πριν το όριο έγκυρο τερματισμού που είναι στις 60 ώρες. Ο άλλος αθλητής που κατάφερε να τερματίσει είναι ο Travis Wildboer που κατέφτασε στο camp του αγώνα μία ώρα μετά, σε 58 ώρες και 41 λεπτά.

Στο παρακάτω ντοκιμαντέρ του κινηματογραφιστή Brendan L. Young, σκιαγραφείται το προφίλ των ελάχιστον αθλητών που έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία αυτόν τον άθλο. 

Δείτε εδώ το ντοκιμαντέρ.